Stomatologia pediatrica este o ramura a stomatologiei care se ocupa de tratamentul afectiunilor dentare la copii. In timpul etapei de crestere a copilului sunt necesare ingrijiri speciale care sa permita o dezvoltare normala a dentitiei si sa evite aparitia unor potentiale afectiuni ale dentitiei definitive. In general parintii se intreaba: „de ce sa cheltuim cu dintii de lapte daca oricum acestia urmeaza sa fie inlocuiti de dintii definitivi?” Dintii de lapte (deciduali sau temporari) sunt la fel de importanti ca si cei definitivi deoarece: - Copilul are nevoie de acesti dinti ca sa poata musca si mesteca. Fara ei pot apare probleme de nutritie.
- Dintii de lapte mentin un spatiu adecvat pentru aparitia dintilor permanenti. Carierea, sau pierderea acestor dinti pot duce la pierderea acestui spatiu, si mai tarziu la probleme ortodontice pentru copil.
- Dintii de lapte sanatosi ajuta la vorbirea clara si corecta a copilului.
Dinti frumosi inseamna incredere pentru copil. Un dinte lipsa, dinti cariati sau respiratie urat mirositoare pot duce la glume "proaste" din partea celorlalti copii. Tratamentul cariei la copii Caria de biberon, tip particular de carie, reprezinta o forma severa de carie precoce a dintilor temporari. Primele semne de imbolnavire apar la varste foarte mici, la scurt timp dupa eruptia dentara. Caria de biberon este determinata de contactul prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, formule de lapte, sucuri insulcite sau siropuri). Lichidele dulci prezente in alimenatia sugarului intretin bacteriile din cavitatea bucala, acestea producand acizi care ataca smaltul dintilor. Probabilitatea aparitiei cariei de biberon este cu atat mai mare cu cat timpul de expunere al dintisorilor la lichidele dulci este mai mare. Aceasta afectiune este favorizata si de faptul ca parintii folosesc biberonul ca sa adoarma si sa linisteasca copilul. Daca lasi copilul sa doarma cu biberonul in gura sau daca il folosesti excesiv, poti favoriza aparitia cariei. Caria de biberon are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt afectati destul de rau. In general, parintii apeleaza la medicul stomatolog in momentul in care apare durerea, cariile fiind numeroase si extinse, iar uneori singurul tratament posibil este extractia. Acest timp de carie pune o amprenta negativa asupra calitatii vietii copilului. Intre consecintele locale sunt incluse tulburarile functionale de masticatie sau antrenarea unor obiceiuri vicioase de interpozitie (a limbii, a buzei superioare). Pe de alta parte, copiii cu carie de biberon cresc intr-un ritm mai lent decat cei fara carii, unii dintre ei fiind chiar subponderali din cauza dificultatilor alimentare generate de durerile dentare. Cum putem preveni „cariile de biberon”? - Mentineti o buna igiena orala a copilului: dupa fiecare masa tamponati gingiile si dintisorii cu un tifon steril imbibat in ceai de musetel; de indata ce apare primul dintisor folositi periuta si pasta speciale pentru bebelusi pentru a-i peria dintii;
- Folositi pasta de dinti fluorurata sau geluri fluorurate pentru protejarea smaltului dintilor;
- Nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul in gura;
- Nu hraniti copilul la culcare cu lapte pentru sugari, lapte, sucuri de fructe, apa indulcita sau bauturi carbogazoase. Dacă nu-l puteti dezobisnui sa adoarma cu biberonul, umpleti-l cu apa;.
- Nu lasati biberonul la dispozitia copilului tot timpul;
- Incepeti obisnuirea copilului cu bautul din ceasca de la varsta de 6-12 luni. Inlocuiti complet biberonul cu o ceasca pentru copii inaintea implinirii varstei de 1 an.
- Intrebati-va medicul de familie sau medicul dentist dacă aportul zilnic de fluor este suficient pentru copilul dumneavoastra.
Indicatiile extractiei dintilor de lapte: - orice dinte de lapte, care in perioada fiziologica de inlocuire devine mobil, datorita resorbtiei radacinii, se extrage. Extractia se face in momentul in care gradul de mobilitate este foarte mare si jeneaza masticatia.
- inainte de perioada fiziologica de inlocuire, extractia dintilor temporari este indicata in urmatoarele situatii:
- Dinti cu carii complicate, care nu pot fi tratati printr-un tratament corespunzator, si care intretin infectii locale sau generale
- Dinti care au suferit leziuni traumatice: fracturi radiculare, luxatii dentare complete, care nu pot beneficia de imobilizare; dinti din focarele de fractura ale maxilarelor care impiedica consolidarea osului.
- Dinti temporari care produc tulburari de eruptie ale dintilor permanenti: dinti care raman pe arcada dupa perioada de eruptie fiziologica a dintilor permanenti, impiedicand eruptia acestora, dinti care produc deviatii sau pozitii incorecte ale dintilor permanenti
Extractia dintilor temporari Dintii temporari (de lapte) indeplinesc roluri importante atat in alimentatia copilului, cat si in procesul de dezvoltare armonioasa a aparatului dentomaxilar. Mentinerea pe arcade a dintilor temporari pana la inlocuirea lor cu dinti permanenti se impune pentru ca extractia precoce poate produce unele tulburari de dezvoltare, care se rasfrang asupra structurilor dentare si maxilare ale adultului de mai tarziu. O buna parte a disarmoniilor dentomaxilare au ca si cauza extractia precoce a dintilor temporari. Se impune deci o grija deosebita in conservarea dintilor temporari, cu atat mai mult cu cat rezistenta lor la carie este mai scazuta, iar copiii se lasa mai greu convinsi de necesitatea unui tratament dentar de lunga durata. Extractia dintilor temporari inainte de perioada normala de inlocuire este necesara numai in cazurile in care este impusa de complicatiile locale sau generale pe care le-ar putea provoca acestia. Orice extractie facuta in aceste conditii va fi urmata de un tratament ortodontic corespunzator pentru a mentine spatiul necesar eruptiei dintelui permanent subiacent. |