Ortodontia trateaza problemele de malocluzie si malpozitie (inchiderea gurii incorecta si pozitionarea gresita a dintilor). Majoritatea cazurilor pe care le trateaza ortodontii sunt de inghesuiri de dinti, exista insa multe alte probleme posibile: dinti "rotiti" fata de axul normal, dinti prea in fata sau in spate in raport cu pozitia normala pe arcada etc.» Tratamentul ortodontic e facut in principal pentru a imbunatati imaginea generala a fetei, pentru sanatatea dintilor si a gingiilor, precum si functionarea in bune conditii a aparatului masticator.De cele mai multe ori, necesitatea purtarii unui aparat ortodontic este observata de catre medicul stomatolog generalist, si din acest motiv el este cel care face de obicei recomandarea de a consulta un medic specialist ortodont. In paralel, puteti observa si dumneavoastra problemele dentare pe care le aveti, urmand apoi sa apelati direct la un medic ortodont. » In primul rand medicul ortodont se concentreaza asupra rezolvarii acestor probleme de muscatura si aliniere a dintilor. Desi pe noi ne intereseaza mereu latura estetica, ortodontul nostru este preocupat de pozitionarea corecta a dintelui pe arcada, de corectarea muscaturii, etc. Este adevarat ca niste dinti perfect aliniati refac estetica pacientului, dar mai important este ca prin aceasta manevra se corecteaza muscatura si astfel se restabileste functionalitatea corecta a aparatului dento-maxilar (se elimina durerile articulare ale maxilarului, se imbunatateste masticatia, si se usureaza igienizarea dintilor. Nu in ultimul rand, o muscatura mai buna si o igiena dentara mai buna inseamna sanatate parodontala si astfel se elimiina aparitia imbolnavirii gingivale. » Aparatul dentar este principalul "erou" in acest tratament, care are ca rezultat pozitionarea corecta a dintilor, corectarea muscaturii, si prin acestea obtinerea unui zambet perfect. Acestea sunt unele dintre cele mai comune motive pentru o sesizare: - Dintii din fata de sus sunt inclinati (iesiti) spre inafara – una dintre cele mai frecvente probleme dentare
- Inghesuirea dintilor – un maxilar putin dezvoltat poate determina reducerea locului pentru dinti, ducand la inghesuire. Pe de alta parte, unii pacienti pot avea spatii semnificative intre dintii lor, pe toata dantura, sau numai anterior – diastema (numita popular “strungareata”).
- Asimetria – în special în cazul în care liniile mediane ale dentitiei superioare si inferioare nu se potrivesc, probabil din cauza deplasarii dintilor spre una din parti sau modificarii pozitiei maxilarelor.
- O ocluzie adanca – atunci când dintii de sus ii acopera pe cei de jos prea mult (chiar pe toata lungimea lor) cind inchideti gura
- O ocluzie inversa – atunci când dintii superiori calca in spatele celor inferiori
- O ocluzie deschisa – atunci cand dintii superiori si inferiori din fata raman la distanta in momentul in care dintii din spate sunt in contact; limba este de multe ori inca vizibila intre dintii anteriori superiori si inferiori.
- Dinti inclusi – la unii pacienti, dintii definitivi au un ax de formare g
|