Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea afecțiunilor pulpei dentare. Pulpa dentară este partea moale din structura unui dinte. Contine nervi, artere, vene si tesut limfatic si este continut in spatii tubulare din interiorul radacinilor si in camera pulpară din interiorul coroanei dintelui. Cand pulpa dintelui a fost afectata de o boala sau o zgarietura si nu se poate auto-repara, se infecteaza. Lasata netratata, pulpa dentara va muri si va deveni necrotica. Poate aparea puroi la varful radacinii, formand un abces care poate distruge structura osoasa din jurul dintelui. Tratamentul endodontic reprezinta eliminarea tesutului pulpei infectat, care va permite sistemului imunitar repararea daunelor cauzate de infectie. Terapia endodontica este un tratament care va salva dintele bolnav sau infectat. Alternativa endodontiei este extractia. In mod normal, un dinte cariat sau bolnav va incepe sa doara. Durerea poate fi intermitenta la inceput, iar cu trecerea timpului sa progreseze la o durere acuta sau severa care poate fi resimtita la nivelul tuturor dintilor de pe acea parte. Uneori, durerea nu se simte, iar un abces poate fi descoperit la o radiografie de rutina. Terapia endodontica se desfasoara de obice pe parcursul a doua sau trei sedinte. Tratamentul dintelui cuprinde urmatorii pasi: - Un anestezic local este folosit pentru a elimina durerea din timpul procedurii. Dintele va fi atunci izolat printr-un dispozitiv separator din cauciuc. Acesta va crea un excelent mediu antiseptic.
- Se va face o cavitate de acces in partea superioara a dintelui in camera pulpei dentare.
- Pulpa dentara este inlaturata iar canalele radiculare curatate, largite si sculptate intr-o forma care ulterior va fi umpluta si sigilata.
- Se va adauga o plomba temporara la deschiderea dintelui pentru a sigila suprafata pana la urmatoarea vizita a pacientului. Se poate ca dupa o zi sau doua sa simtiti o senzatie de disconfort.
In timpul urmatorului stagiu de tratament, plomba temporara va fi inlaturata iar canalele radiculare vor fi umplute si sigilate. Aceasta reprezinta finalul tratamentului endodontic. La sfarsitul acesteia, dintele va trebui restaurat. Din cauza pierderii majore a structurii dure a danturei, procedeul de restaurare preferat este o coroana. Se poate monta un pivot in interiorul canalului pentru sustinere suplimentara. Daca ati avut un dinte cu nerv bolnav, cel mai pobabil este sa pierdeti acel dinte. In zilele noastre, prin intermediul unei proceduri dentare speciale – terapia canalului radicular – acel dinte poate fi salvat. In cele mai multe cazuri, aceasta procedura cauzeaza foarte putin disconfort si poate implica una sau maxim trei vizite la dentist. Totusi, cel mai important este ca dintele si zambetul dumneavoastra au fost salvate! |