Placa din aschii orientate OSB (Oriented Strand Board) produsa de EGGER este o placa lemnoasa rigida triplu stratificata , obtinuta prin presarea la cald a unui covor de aschii de lemn cu orientare ortogonala, incleiate cu o rasina sintetica rezistenta la umiditate.
Domenii de utilizare:
- Inlocuirea pardoselilor vechi (potrivit ca suport pentru toate tipurile de pardoseli, parchet, gresie etc)
- Panouri de protectie (panouri de mascare, de acoperire, de protectie ziduri, garduri delimitare santiere, elemente de ranforsare constructii instabile)
- Amenajari interioare (posibilitati multiple de utilizare constructiva si decorativa)
- Standuri expozitionale (material robust si rezistent)
- Ambalaj industrial (calitate constanta a placilor, fara portiuni cu rezistenta diminuata)
- Cofraje beton (pentru fundatii, margini de placi, placi cofrare cu utilizare repetata)
Placile OSB nu necesita tratament anti-insecte.
Fixarea placilor de OSB :
- cuie cu tija spiralata/striata cu diametrul de min. 3mm si lungime min. 2,5 x grosimea placii, dar nu mai putin de 50 mm
- holzsuruburi de lemn cu cap ingropat cu diametrul de min. 4,2 mm si lungime min. 2,5 x grosimea placii, dar nu mai putin de 45 mm
- capse din sarma cu grosimea de min. 1,53 mm, lungime 50mm si latime 11 mm
Atentie ! Nu se vor folosi cuie de dulgherie pentru montarea placilor OSB !
Datorită orientării speciale a aÅŸchiilor din straturile de mijloc ÅŸi suprafaţă, plăcile OSB prezintă o particularitate din punct de vedere al comportamentului mecanic: rezistenÅ£a la încovoiere ÅŸi rigiditatea din încovoiere (modulul de elasticitate) a plăcilor este de circa 2,5 mai mare pe axa principală (axa de rezistenţă), comparativ cu cea secundară. Pentru identifi care uÅŸoară, axa principală e dată de lungimea plăcii, iar cea secundară se afl ă pe lăţimea acesteia.
1. În cazul PODELELOR ÅŸi ASTERELILOR, plăcile trebuie dispuse ÅŸi montate cu latura lungă perpendicular pe reazeme (grinzi, căpriori), respectiv cu cea scurtă fi xate pe suporÅ£i.
2. Îmbinările în cruce trebuie evitate. Pentru această, plăcile trebuie decalate cu minim 40cm între rândurile adiacente ale panotajului.
3. În cazul placărilor de PEREÅ¢I, rigiditatea maximă se obÅ£ine când plăcile sunt montate în poziÅ£ie verticală.
Gletuirea sau tencuirea placilor nu este posibila si nici recomandata. Solutia cea mai folosita pentru finisajele interioare o reprezinta placarea suplimentara cu gips-carton. Pentru exterior, se recomanda fatade izolate cu vata minerala sau fatade ventilate.
Daca se va folosi pentru montarea peretilor exteriori sau a sarpantei se va monta obligatoriu o bariera suplimentara de vapori pentru evitarea apei de condens (apa de condens apare prin transportul umiditatii in cazul diferentelor de temperatura sau a curentilor de aer prezenti intre suprafete neetanse.