Parchetul triplustratificat este de preferat in detrimentul celui masiv pentru ca este mult mai versatil si poate fi montat in bucatarii si subsoluri. Datorita modului cum este fabricat, cu un strat superior din lemn, parchetul triplustratificat este mult mai rezistent in medii umede fata de parchetul masiv. Parchetul stratificat este produs cu sistem de interblocare sau „click” si poate fi montat prin lipire sau flotant, cu un strat de suport dedesubt, asa cum se instaleaza si parchetul laminat. Din ce este facut? Parhetul triplustratificat este fabricat din 3 straturi de lemn. In functie de produs, pentru unele straturi se poate folosi lemn moale, de esenta tare sau lemn stratificat. Doar stratul superior este din lemn de esenta tare cum ar fi: stejar, frasin, fag, artar, teak borneo sau cires brazilian. Fiecare strat este lipit unul peste celalalt cu fibra lemnului perpendiculara, oferind parchetului mai multa stabilitate, reducand foarte mult din expansiunea si contractia pe care o are parchetul masiv. Uzura si durabilitate Cu cat stratul superior al parchetului stratificat este mai gros cu atat el va rezista mai mult de-a lungul timpului, stratul de lemn superior putand fi slefuit si refinisat de mai mult ori in timpul duratei de viata a produsului. Asta inseamna ca durata de viata poate fi intre 40 si 80 in functie de cat de mare este traficul. Pardoselile cu strat superior subtire nu pot fi refinisate si deci durata lor de viata va fi de cel mult 20 – 30 ani. Materiale folosite, lungimi si modele Specia lemnului de esenta tare va fi folosit doar in stratul superior al parchetului stratificat, dar cu toate astea va fi o decizie importanta in alegerea lui, la urma urmei il vei privi si vei merge pe el ani de zile. In functie de ce tip de lemn alegi acesta poate fi lacuit sau uleiat mai inchis sau mai deschis. Aspectul stratului superior poate fi natural sau invechit in functie de tipul de lac sau ulei folosit si poate fi cu noduri sau fara noduri in functie de caracterul sau. Tipul de lac folosit va influenta si in zonele unde parchetul poate fi folosit: casnic sau comercial. Perierea suprafetei lemnului ii va conferi o patina invechita, facandu-l sa para ca a fost folosit ani de zile, dar in acelasi timp va avea caracteristicile unei pardoseli noi. Modul cum este construita o placa de parchet poate crea efecte diferite in camera unde se monteaza, deci ia in considerare locul unde va fi montat inainte de a alege parchetul: - placile dintr-o singura piesa, seamana perfect cu o pardoseala traditionala, acest design reflectant frumusetea si naturalatea lemnului.
- palcile multi-strip, din mai multe fasii, sunt realizate prin taierea mai multor bucati mai mici si combinarea lor intr-o singura placa. Deoarece piesele mai mici sunt mai usor de gasit decat piesele unice mari, aceasta este optiunea mai accesibila. De asemenea ele pot da iluzia de spatiu in camerele mici.
Cand vine vorba de latime si lungime, totul depinde doar de gustul tau: latimea poate varia intre 130 si 300 mm, iar lungimea intre 1100 si 2200 mm. De asemenea placile pot fi cu sanfren (v groove) sau fara creeand un aspect uniform. Intretinerea parchetului stratificat Unul din motivele pentru care oamenii iubesc parodoselile din lemn este ca sunt usor de intretinut. Cu o curatare si intretinere corespunzatoare, parchetul stratificat ar trebui sa straluceasca multi ani: - nisipul si mizeria va trebuie curatata in mod regulat, astfel vor actiona ca un smirghel pe suprafata lemnului.
- lichidul varsat pe pardoseala ar trebui indepartat rapid, altfel va duce la deterioarea si patarea pardoselii
- folositi un mopul usor umed (astfel incat sa nu ramana mult lichid pe pardoseala)
- achizitionati un kit de curatare a pardoselilor din lemn
- folositi produse dedicate pardoselilor din lemn si nu folositi niciodata detergenti pe acestea
|