Andrada Nicolae Maier - Cabinet stomatologic, Baia Mare Afisari: 85
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Stomatologie si tehnica dentara Vizitatori: 29
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. 22 Decembrie , Nr. 5, Baia Mare, judetul Maramures
-------------------------
Phone: Telefon
  0765728728
-------------------------
Web: Internet
  email: andrada_maier1984@yahoo.com
  site: andradamaier1984.wixsite.com/dentistbaiamare

 
Profilaxia dentara  
Detalii  video  

Profilaxia reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dentare, dar şi prevenirea complicaţiilor, în cazul afecţiunilor deja existente. Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate şi costisitoare. Principalele afecţiuni dentare, caria şi boala parodontală sunt sarace în simptome în stadiile incipiente. Pacientul nu poate observa singur, în timp util, daca apare îmbolnăvirea dentară sau care este gravitatea afecţiunii sale. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde şi trata din timp diversele afecţiuni dentare şi pentru a preveni apariţia altora.

   

   Pentru a avea dinţi frumoşi şi sănatoşi profilaxia dentară trebuie să înceapă de la apariţia primilor dinţi şi trebuie continuată toată viaţa. Aplicarea regulată a tratamentelor de prevenţie pot salva timp şi bani  şi sunt esenţiale pentru a evita posibile îmbolnăviri dentare şi tratamente complicate şi costisitoare. Profilaxia reprezintă prima şi cea mai importantă etapa a îngrijirii dinţilor. Respectarea măsurilor profilactice salvează timp şi efort şi elimină eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice. Întreţinerea unor dinţi sănătoşi ţine de fiecare dintre noi, de felul în care aplicăm procedurile simple de igienă orală. După fiecare masă, resturile alimentare ce rămân pe dinţi şi între dinţi favorizează formarea şi depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului dentar, acestea favorizând apariţia cariei dentare, a bolilor gingivale şi în final pierderea dinţilor.

   

   Profilaxia presupune igienizarea dentară zilnică, suplimentată şi completată de igienizarea dentară profesională realizată la un interval de 6 luni. Igiena dentară, cunoscută şi ca igiena orală, este procesul prin care se efectuează igiena preventivă pentru evitarea cazurilor de urgenţă dentară.

   Proceduri care se aplică în cabinet: * Detectarea şi îndepărtarea placii bacteriene * Fluorizare locala  şi sigilarea şanţurilor şi fosetelor * Detartraj şi periaj profesional * Control periodic

   La baza igienei dentare se află regimul de îngrijire dentară efectuat la domiciliu. Dacă pentru întreţinerea dentară zilnică dumneavoastră sunteţi cei răspunzători, medicul dentist joacă un rol decisiv în îngrijirea orală preventivă. Perierea dinţilor este deosebit de importantă, deşi această operaţiune de sine stătătoare nu va îndeparta tartrul. Depunerile de tartru trebuie îndepărtate pentru a reduce riscul durerilor de dinţi, cariilor, afecţiunii parodontale sau chiar pierderii dinţilor.  

   Prin îndepărtarea depunerilor de tartru, puteţi reduce nevoia de tratament a canalelor radiculare, extracţii dentare, punţi şi coroane dentare. De accea, vizitele periodice la stomatolog sunt importante în vederea menţinerii igienei dentare. Se recomandă pacienţilor sa viziteze medicul stomatolog de 2 ori pe an pentru menţinerea unei igiene dentare adecvate şi pentru efectuarea unui examen dentar. Acesta este un proces sistematic pe durata căruia stomatologul dumneavoastră va investiga diverse aspecte ale sanatăţii orale şi generale pentru identificarea problemelor dezvoltarea unui tratament personalizat de igienizare şi profilaxie.

Cum se face periajul dentar corect?

 

- periaţi separat dinţii de sus faţă de cei de jos

- înclinaţi periuţa la 45 de grade faţă de gingie şi faceţi mişcări rotative din partea de sus către partea de jos

- încercaţi să periaţi grupuri de dinţi (daca nu fiecare în parte) cu o mişcare de sus in jos, de 5 ori pe fiecare

- periaţi măselele într-o mişcare ritmică din faţă în spate

- treceţi la partea interioară a dinţilor unde periuţa va fi manevrată în poziţie verticală

- nu uitaţi să curaţati limba şi cerul gurii pentru a elimina bacteriile depuse

- nu apasaţi foarte tare pentru a nu afecta smaltul şi gingiile

- nu trebuie să dureze mai mult de 4-5 minute ( un minut pe fiecare secţiune)

- periajul corect se face de minim două ori pe zi (dimineata si seara) şi preferabil de trei ori (incluzând masa de pranz)

Tartrul si detartrajul

   Tartrul se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene împreună cu sărurile de calciu din salivă. Acesta aderă de suprafaţa dinţilor dar şi pe alte zone dure şi anume: obturaţii (plombe), punţi dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) şi poate fi un factor favorizant al apariţiei bolii parodontale.

Există două tipuri de tartru: supra şi subgingival. Tartrul supragingival are o culoare alb-gălbui cu consistenţă redusă la început dar poate ajunge la un maroniu+negru dacă se impregnează cu coloranţi alimentari sau nicotină la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorită prezenţei salivei.

   Tartrul subgingival este de culoare inchisă şi de duritate mai mare şi mineralizarea lui se face datorită prezenţei sângelui. Ritmul de formare a tartrului poate varia în funcţie de natura alimentelor, a fluxului de salivă iar îndepărtarea lui poate varia în funcţie de fixarea şi aderenţa lui la suprafaţa dentară. Unele persoane prezintă o predispoziţie individuală, având depozite reduse, moderate sau mari de tartru.

Îndepărtarea tartrului se face printr-o metodă terapeutică numită detartraj. Acesta se poate realiza: - cu instrumentar acţionat manual - cu ultrasunete - cu aer comprimat (sonic).

   

   Detartrajul manual şi cel cu ultrasunete îndepărtează tartrul supragingival, pe când cel subgingival este îndepărtat cu instrumente şi chiurete de detartraj speciale şi doar în parte, cu ultrasunete. 

Cel mai des întâlnit este detartrajul cu ultrasunete care are o acţiune netraumatizantă pe dinţi şi gingii, e bine suportat şi nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropshihic şi care nu au dinţi sensibili (hipersensibilitate dentinară) iar apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locala realizând curaţarea zonei dar şi îndepărtarea tartrului dislocat. Nu se recomandă efectuarea detartrajului ultrasonic la persoanele care au reflex accentuat de vomă, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroză chistică), pacienţi cu pacemaker, copii, sau dinţi cu suprafaţa radiculară expusă.

Detartrajul sonic este asemănător celui cu ultrasunete doar că în acest caz este antrenat un jet puternic de aer. Cu toate acestea, el prezintă o eficienţă mai redusă.

   

   Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la şase luni, iar la pacienţii cu lucrări fixe şi implante odată la patru luni. Este foarte important ca rezultatul detartrajului să fie o suprafaţa perfect netedă, chiar lustruita, pe care depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului să nu fie favorizată. Acest rezultat se obţine, pe lângă periajul profesional cu paste abrazive speciale, gume de lustruit şi prin folosirea unui jet de apă şi bicarbonat de sodiu (prophy-jet), bine tolerat şi fără dureri care elimină şi ultimele resturi de tartru, întârziind viitoarele depuneri. Printr-o tehnică de periaj corectă, prin folosirea apei de gură şi a aţei dentare nu doar că se previne apariţia cariei dentare şi a parodontopatiei, dar se şi îngreunează apariţia plăcii bacteriene şi implicit a tartrului dentar. Nu amânaţi detartrajul pe motiv că tartrul "solidarizează" dinţii. Daca dinţii sunt mobili, tartrul împreună cu microbii din el au determinat acest lucru iar prin amanare, boala evoluează şi medicul nu poate trece la urmatoarele etape ale tratamentului paradontal.

Ata dentara

   Folosirea aţei dentare este o etapă importanta în curaţarea dinţilor. Această practică dureaza numai câteva minute şi este frecvent recomandată de către medici pentru menţinerea sănătaţii dinţilor. Aflati care sunt secretele folosirii aţei dentare şi care sunt modalitaţile corecte de utilizare. Aceste aspecte sunt extrem de importante deoarece utilizarea necorespunzatoare daunează nu doar sanataţii orale ci şi stării generale de sanatate.

Periajul dentar nu este suficient pentru a înlătura placa dentară, deoarece bacteriile sunt aşezate şi în părţile laterale ale dinţilor unde periuţa nu poate ajunge. Prin folosirea aţei dentare este înlăturata placa dentara existentă între dinţi şi de-a lungul gingiilor.

Persoanele care nu întrebuinţeaza aţa dentară prezintă portiuni mai mari cu depuneri de placă dentară, decât cele care o utilizează.

   

   Sunt medici stomatologi care consideră că folosirea aţei dentare este mai eficientă decât periajul insuşi. De aici, am putea conchide că combinaţia celor doua metode de igiena dentară asigură sănatatea dentară pentru o perioada lunga de timp.

Aţa dentară - indicaţii - elimină resturile dintre dinţi şi de-a lungul gingiei; - curaţati suprafaţa dinţilor; - controlează respiraţia urât mirositoare.

  Utilizaţi aţa dentară o data pe zi, imediat după ce v-aţi spălat pe dinţi:

1. Rupeţi o bucată din aţa dentară de aproximativ 30-40 cm lungime. Puteti folosi aţa cerată, cu arome sau fără, mai lată sau mai subţire. Toate au acelaşi rol; e doar o chestiune de preferinţă.

2. Bucata de aţa dentară rupta se înfăşoară pe degetul arătator de la ambele maini. Între degete se lasă aproximativ 3-5 cm de aţa dentară liberă pentru lucrul efectiv.

3. Pentru a introduce aţa dentară între dinţii de sus, împingeţi uşor degetele, alternativ, folosind o mişcare de zig-zag. În cazul dinţilor foarte apropiaţi apăsaţi uşor în jos aţa dentară printre dinţi, printr-o mişcare de zig-zag.

4. Deplasaţi cu atenţie aţa în sus şi în jos, în spaţiul dintre dinţi. Asiguraţi-vă că aţa dentară alunecă pe întreg spaţiul dintre dinţi, astfel încat să curaţe şi zona dintre dinte şi gingie. Curbaţi aţa dentară la baza fiecarui dinte, în forma literei C. Nu forţaţi pentru a nu vă rănii.

5. Scoateti uşor aţa dintre dinţi.

6. Desfaceti o bucată mică de aţă dentară curată de pe unul dintre degetele arătătoare. Porţiunea de aţă dentară utilizată pentru curaţare va fi înfăşurată pe celalalt deget, astfel încât să rămână liberă o bucată de aţă dentară nefolosită. Cu aceasta repetaţi procedura de igienizare la următoarea pereche de dinţi.

7. Repetaţi aceste etape pentru a curăţa spatiile dintre toţi dintii, inclusiv dinţii din spate.

8. Clătiţi-va bine cu apă pentru a elimina reziduurile alimentare şi cele din placa bacteriană.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
Prezentare video
 
parodontiu   |  Acid hialuronic  |  Acrilat dentar  |  Afectiuni ale gingiei   |  Afectiuni parodontale  |  Afectiunilor pulpei dentare  |  Albire dentara  |  Albire dinti  |  Albirea dintilor  |  Albirea dintilor cu gel  |  Alimentari apa  |  Apa masa  |  Aparate dentare  |  Aparate dentare copii   |  Aparate dentare fixe  |  Aparate dentare mobile  |  Aparate detartraj  |  Aparate ortodontice  |  Aparate ultrasunete  |  Aparatul cu ultrasunete  |  Aparatul dentar  |  Aparatura moderna  |  Aparatura tehnica dentara  |  Aparitia bacteriilor  |  Aparitia placii dentare  |  Aplicare bijuterii dentare  |  Aplicatii mobile  |  Arcada dentara  |  Arcade dentare  |  Argint simplu  |  Arome alimentare  |  Ata dentara  |  Aur dentar  |  Aur pur  |  Baza de tratament  |  Baza dintelui  |  Bicarbonat sodiu  |  Bijuterii cristale swarovski  |  Bijuterii dentare  |  Bijuterii dentare aur   |  Bijuterii platina  |  Boala parodontala tratament  |  Boli ale gingiei   |  Boli cardiovasculare  |  Boli cardiovasculare transplant  |  Boli dentare:  |  Cabinete stomatologice  |  Camerei pulpare   |  Caria dentara  |  Cariei dentare  |  Cariile dentare  |  Chirurgie orala  |  Chirurgie parodontala  |  Cimentare dinte  |  Cimentare lucrare dinte  |  Coloranti alimentari  |  Compozit plombe  |  Concentratie mare  |  Consolidari terenuri  |  Consult stomatologie  |  Controale periodice  |  Controlul placii bacteriene  |  Coroana compozit  |  Coroana dentara  |  Coroane dentare  |  Coroane dentare acrilat  |  Coroane si punti  |  Coroane si punti dentare  |  Coroanele dentare  |  Coroanele dentare din portelan  |  Corp oglinda  |  Cosmetica dentara  |  Cristale swarovski  |  Culoarea dintilor naturali  |  Culori de portelan  |  Curatarea canalelor radiculare  |  Curatarea dintilor  |  Curatarea gingiilor  |  Dantura sanatoasa  |  Depozite de tartru   |  Depuneri de tartru  |  Depunerile de calciu   |  Depunerile de tartru  |  Detartraj ultrasonic  |  Detartraj ultrasunete  |  Devitalizarea dintilor  |  Diabet tratamente  |  Diagnostic parodontal  |  Dinte acrilat  |  Dinte compozit  |  Dinti cu gutiere  |  Dinti temporari   |  Dintii afectati   |  Dintii din portelan  |  Dintii frontali   |  Dintii lipsa  |  Dintii naturali  |  Dintii permanenti   |  Dureri dentare  |  Dureri spate  |  Ecologizare materiale ceramice  |  Efect estetic  |  Efecte nocive  |  Elemente decorative  |  Elemente decorative 3d  |  Elemente legatura  |  Elemente siguranta  |  Estetica dentara  |  Estetica dentara albire dinti  |  Evolutia dintelui  |  Extractii dentare  |  Extractii dinti  |  Extractii stomatologice  |  Fatete ceramice  |  Fatete portelan  |  Fatetele ceramice  |  Fluorizare dinti  |  Folie de cauciuc  |  Folosirea atei dentare  |  Forma dintelui   |  Gel parodontologie  |  Gutiere  |  Gutiere albire  |  Gutiere cu gel   |  Gutiere speciale   |  Igiena dentara  |  Igienizare alimentare  |  Igienizare dentara  |  Imobilizare extracoronara  |  Implant dentar  |  Implant par  |  Implante dentare  |  Institutul boli cardiovasculare timisoara  |  Instrumente control  |  Interventii chirurgicale  |  Interventii chirurgicale parodontale  |  Interventii ortodontice  |  Jet puternic de apa  |  Laborator dentar  |  Ligamente de sustinere  |  Lucrari cimentare  |  Lucrari dentare compozit  |  Lucrari dentare portelan  |  Lucrari portelan  |  Lucrari portelan pe zirconiu  |  Lucrari protetice  |  Lucrari protetice cimentate  |  Lucrari protetice fixe  |  Lucrari protetice fixe si mobile  |  Lucrari protetice mobile  |  Lucrari protetice mobilizabile  |  Lucrari protetice portelan  |  Lucrari zirconiu  |  Masa instrumentar   |  Material special  |  Materiale ceramice  |  Materiale compozite  |  Materiale cosmetica  |  Materiale decorative  |  Materiale fixare  |  Materiale obturatii dentare  |  Materiale traditionale  |  Medic dentist   |  Medic stomatolog  |  Medici stomatologi  |  Medicul dentist   |  Mese fixe  |  Mese laborator  |  Mese principale  |  Mijloace fixe  |  Modul mijloace fixe  |  Obturatie canal   |  Obturatie amalgam   |  Obturatii fotopolimerizabile   |  Obturatii canal  |  Obturatii cavitati superficiale  |  Obturatii compozit  |  Obturatii cu compozit plombe  |  Obturatii dentare  |  Obturatii fizionomice  |  Obturatii fizionomice fotopolimerizabile  |  Obturatii radiculare  |  Operatie corectie respiratie  |  Parodontiul dintilor  |  Parodontiul marginal  |  Parodontologie parodontoza  |  Parodontologie tratamente  |  Parodontoza tratament  |  Paste abrazive  |  Paste rasini  |  Pedodontie tratamente  |  Periaj profesional  |  Periajul   |  Periajul dentar   |  Periuta dinti  |  Permanent scurt  |  Ph acid in corp  |  Pierderea dintelui  |  Pierderea dintilor   |  Piese decorative  |  Piese pur  |  Piese turnate  |  Pietre decorative  |  Placa presiune  |  Planul control  |  Planul de tratament  |  Plombe dentare  |  Plombe fizionomice  |  Plombe stomatologice  |  Plombele dentare  |  Portelan dentar  |  Pozitie placa  |  Prevenirea aparitiei afectiunilor   |  Prevenirea aparitiei cariilor  |  Prevenirea cariilor dentare  |  Preventie dentara  |  Primii dinti  |  Probleme de cicatrizare   |  Procedura speciala   |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Profilaxia afectiunilor gingivale  |  Profilaxia cariilor copii  |  Profilaxie afectiuni gingivale  |  Profilaxie dentara  |  Protetica dentara  |  Protetica fixa  |  Protetica implant  |  Protetica portelan  |  Proteze acrilat  |  Proteze acrilice  |  Proteze degete mana  |  Proteze dentare  |  Proteze dentare flexibile  |  Proteze dentare mobile  |  Proteze dentare scheletate  |  Proteze elastice  |  Proteze fixe,mobile  |  Proteze mobile  |  Proteze mobile flexibile  |  Proteze mobile sau mobilizabile  |  Proteze mobilizabile  |  Proteze partiale  |  Proteze pe implante  |  Proteze scheletate  |  Proteze scheletate clasice  |  Proteze sisteme speciale ancorare  |  Proteze totale  |  Protezele dentare mobile   |  Pulpa dintelui  |  Pulpei dentare  |  Pungi farmacii  |  Pungi parodontale  |  Punti dentare  |  Punti pe implante  |  Radiografia dintelui   |  Radiografie a dintelui  |  Radiografii  |  Radiografii dentare  |  Rasini acrilice  |  Repere speciale  |  Resturi alimentare   |  Resturi radiculare  |  Rezultate 24 de ore  |  Rezultate estetice  |  Sanatatea dintelui  |  Schelet metalic   |  Sigilarea fosetelor  |  Sigilarea santurilor  |  Sigilarea santurilor si fosetelor   |  Sigilari dinti  |  Sigilari profilactice  |  Sisteme ancorare  |  Sisteme demineralizare  |  Sisteme igienizare  |  Sisteme sanatate  |  Sisteme sustinere  |  Sistemul imunitar  |  Sistemul osos  |  Slefuire bijuterii  |  Slefuirea dintilor  |  Smaltul   |  Starea dintilor  |  Starea pacientului   |  Starea sistemului imunitar  |  Stomatolog pedodont  |  Stomatologie copii  |  Stomatologie pediatrica  |  Structurile de rezistenta  |  Suprafata dentara  |  Suprafata dintilor  |  Tehnica dentara  |  Timpul masticatiei  |  Tipuri de coroane dentare  |  Tipuri par  |  Tratament afectiuni gingivale  |  Tratament canale radiculare  |  Tratament carii  |  Tratament chirurgical   |  Tratament cu ultrasunete  |  Tratament de regenerare  |  Tratament dentar  |  Tratament dinti parodontotici  |  Tratament dureri dentare  |  Tratament endodontic  |  Tratament ortodontic complex  |  Tratament paradontoza  |  Tratament personalizat   |  Tratamente apa  |  Tratamente canal  |  Tratamente canal endodontie  |  Tratamente copii  |  Tratamente dentare  |  Tratamente dentare ortodontice  |  Tratamente endodontice  |  Tratamente la domiciliu  |  Tratamente ortodontice  |  Tratamente parodontale  |  Tratamente profilactice  |  Tratamente punti  |  Tratamente spa  |  Tratamente stomatologice  |  Tratamente stomatologice copii  |  Tratamente traditionale   |  Tratamente ultrasunete  |  Tratamentul bolilor  |  Tratamentul bolilor cardiovasculare  |  Tratamentul cariei   |  Tratamentul cariei dentare  |  Tratamentul cariilor dentare  |  Tratamentul de canal   |  Tratamentul parodontiul apical  |  Tratamentul parodontopatiilor  |  Tratamentul parodontozei   |  Tratamentul pungilor parodontale  |  Tratarea afectiunilor dentare  |  Tratarea cariilor  |  Unda speciala  |  Vindecare  |  Vindecarea cavitatii  |  Vindecarea gingiei  |  Vindecarea organismului  |  Zona fetei   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.