Chirurgia dento-alveolara se adreseaza unei patologii variate dintre care cea mai frecventa si simpla manopera este extractia dentara. Exista insa si cazuri mai complicate rezolvate prin operatii de chirurgie dento-alvelara, cum ar fi: - Frenoplastii/frenectomii;
- Chirurgia estetica de parti moi;
- Gigngivo-alveoloplastii;
- granuloame apicale-prin rezectie dintele poate fi pastrat.
- molari de minte inclusi sau semiinclusi- care nu au loc pe arcada sau au determinat diverse complicatii; se recomanda extractia lor de catre chirurg.
- canini inclusi- la indicatia ortodontului se recurge fie la descoperirea si apoi alinierea lui pe arcada cu ajutorul apatatelor ortodontice , fie la extractia acestuia.
- extractia prin alveolotomie- presupune sacrificarea unei mici portiuni de os in cursul extractiilor dificile.
- incizia de abcese periosoase cu punct de plecare dentar.
- tratamentul chirurgical pre- si pro- protetic- exista cazuri in care, pentru tratarea edentatiilor, câmpul protetic trebuie pregatit in acest sens.
- tratamentul chirurgical al afectiunilor parodontale- inlaturarea tesuturilor patologice cu sau fara aditii
- tratamente chirurgucale ajutatoare implantologiei- se adreseaza situatiilor in care nu sunt indeplinite toate conditiile necesare inserarii de implante.
- tratamentul accidentelor si complicatiilor extractiei dentare.
- inchiderea comunicarii oro-sinuzale- in urma extractiei dintilor laterali superiori se poate produce deschiderea sinusului maxilar.Aceasta comunicare trebuie urgent inchisa pentru ca persistenta ei duce la instalarea sinuzitei maxilare cu refularea alimentelor pe nas.
- diagnosticul unor afectiuni care depasesc posibilitatile de tratament in ambulator si indrumarea pacientilor catre servicii specializate etc.
|