Endodontia este specialitatea dentara care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare si a parodontiului apical . Tratamentul endodontic se realizeaza printr-o succesiune de proceduri care are ca scop eliminarea continutului camerei pulpare si obturarea spatiului endodontic. Pe toata durata tratamentului endodontic pacientul se va afla sub anestezie locala, fapt ce inlatura orice senzatie dureroasa. Cu ajutorul acestui tip de tratament pot fi pastrati pe arcada dinti cu leziuni de mari dimensiuni si cu complicatii pulpare si apicale. Tratamentul canalului radicular se desfăşoară în mai multe etape, necesitând mai multe vizite la cabinet, în funcţie de situaţie. Acestea sunt: - În primul rând, se creează accesul prin spatele dintelui, dacă este dinte frontal, sau prin coroană, dacă este molar/premolar.
- După îndepărtarea pulpei afectate (pulpectomie), camera pulpară şi canalele radiculare sunt curăţate, lărgite şi dezinfectate în vederea obturaţiei.
- Dacă intervenţia necesită mai multe vizite, se inserează o obturaţie temporară în deschiderea coronară pentru a proteja dintele.
- Obturaţia temporară este apoi îndepărtată, efectuându-se obturaţia permanentă a camerei pulpare şi canalului radicular. În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează prin cimentare. În unele cazuri, în canal se insera un pivot din metal sau din fibră de sticlă, pentru a mari rezistenta dintelui.
- Ultima etapă constă în reconstrucţia coronară a dintelui, pentru remodelare şi aspect estetic. Dacă distrugerea dintelui este avansată, va fi necesară inserarea unui pivot pentru reconstrucţie, înainte de montarea coroanei.
Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista mult timp. Deoarece cariile dentare recidivează pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă. Dinţii cu tratament de canal radicular devin fragili şi sunt mai expuşi riscului de fractură deoarece pachetul vasculo-nervos a fost inlaturat. De aceea, după tratamentul canalului radicular, este absolut necesară o reconstrucţie coronară sau obturaţie. Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament. |