Parodontologia este specialitatea stomatologica ce include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiul – tesuturile care mentin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement si dintele in sine. Bolile parodontale – parodontoza cum este numita popular – evolueaza pe o perioada de timp indelungata, insa constant si cu efecte devastatoare, de la retractia gingivala si descoperirea dintilor, pana la pierdere acestora datorita mobilitatii. Simptomele initiale nu sunt intotdeauna evidente pentru pacient – cum ar fi simpla sangerare gingivala, ceea ce a dus la cresterea incidentei bolii. Tratamentul bolilor parodontale nu depinde doar de experienta si calificarea medicului stomatolog; un factor esential in succesul terapiei este cooperarea sincera a pacientului si consecventa acestuia in mentinerea unei igiene orale stricte. Terapia bolii pardontale presupune: - Controlul placii microbiene. Insusirea tehnicii corecte de periaj dentar, utilizarea atei dentare si a celorlalte accesorii specifice (perii interdentare, apa de gura, etc.) este esentiala in aceasta etapa de tratament.
- Igienizare profesionala. Detartrajul, periajul profesional si dusurile bucale pe baza de clorhexidina reprezinta primii pasi in igienizarea eficienta a dintilor. Indepartarea tartrului supra si sub gingival are ca rezultat scaderea inflamatiei gingivale, precum si a sangerarii. Pacientul are posibilitatea de a observa primele transformari palpabile in cadrul terapiei parodontale.
- Chiuretaj sub- si supragingival in camp inchis/deschis
- Corectarea restaurarilor dentare defectuoase.
- Extractii strategice. Eliminarea dintilor nerecuperabili este o parte importanta a tratamentului si poate fi realizata fie in cadrul terapiei initiale, fie in cadrul interventiilor chirurgicale.
- Imobilizarea dintilor parodontotici. Aceasta procedura se realizeaza dupa evaluarea ocluzala si reducerea eventualelor forte anormale aplicate dintilor. Tehnica de imobilizare trebuie sa aiba in vedere permiterea igienizarii cu usurinta a dintilor.
- Tratament ortodontic. Realinierea dintilor poate fi un real ajutor in controlul placii bacteriene si in reechilibrarea ocluzala.
|