Caria dentara este o leziune de natură infec?ioasă care distruge ?esuturile dure ale dintelui. În fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de către medicul dentist; atunci când prezen?a cariei este sesizată ?i de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importan?a controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde îmbolnăvirea în stadiul incipient. Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul din?ilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai pu?in costisitor ?i necesită mai pu?ine ?edin?e. La început, caria se manifestă ca o simplă pată albă, “cretoasă” sau colora?ie maronie a dintelui. Ulterior apare o cavitate, care continuă să se mărească. Dacă procesul evoluează, se produce ?i inflama?ia pulpei dentare („a nervului”), ceea ce duce la necesitatea îndepărtării acesteia ?i la obturarea canalelor radiculare („se omoară nervul”). Tratamentul cariilor urmăre?te: -Îndepărtarea în totalitate a ?esuturilor dentare afectate -Protec?ia ?esuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele de varia?iile de temperatură -Reconstruc?ia dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigură în egală măsură rezistentă, func?ionalitate ?i estetică. Întregul tratament se realizează sub anestezie locală, care înlătură orice disconfort. Prevenirea cariei dentare: -Periaj, efectuat corect, de 2 ori/ zi, diminea?a ?i seara înainte de culcare. -Folosirea mijloacelor auziliare de cură?are: dus bucal , a?ă dentară, apa de gură -Detartraj periodic, supra ?i subgingival. -Fluorizări topice -Sigilarea ?an?urilor ?i fosetelor la din?ii permanen?i tineri, neafecta?i de carii (ideal în primii doi ani după erup?ia din?ilor pe arcade) Dietă echilibrată, cu evitatea dulciurilor ?i a băuturilor carbogazoase îndulcite |