a A. ELABORARE STUDII DE MEDIU A.1 DOCUMENTATII PENTRU OBTINEREA AVIZULUI / ACORDULUI DE MEDIU Realizarea dosarului pentru depunerea de catre titular la APM, necesar solicitarii acordului de mediu, necesar pentru evaluarea initiala a proiectului (Conform Ord. 125/2010 al MMP-MO 274/27.04.2010) - Cerere tip, Notificare (cnf. Anexa nr. 1 din Ord. 135/2010) diferentiata funcţie de tipul de obiectiv (obiectiv nou sau extinderea unui existent, tip amplasament)
- Obtinerea notificarilor tip A sau B (conform cerintelor din Ord.135/2010)
- Obtinerea indrumarului care trebuie sa intre in posesia titularului proiectului
- Alte documente cnf. Indrumarului transmis de APM-ul teritorial
Obtinerea aprobarii de dezvoltare ( autorizatie de constructie). Conform noii legislatii Ordin 135/2010 metodologia prezentata in acest Ordin face parte integranta din procedura de emitere a aprobarii pentru dezvoltare.Memoriu de prezentare cnf. Anexei 5 din Ord. 135/2010 ? Studiu de impact (raport privind impactul asupra mediului RIM) elaborat cnf. Ord 863/2002 Raport de mediu (RM) pentru obtinerea avizului de mediu Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte de investiţii noi şi modificarea substanţialǎ a celor existente, inclusiv pentru proiectele de dezafectare, aferente activitǎţilor cu impact semnificativ asupra mediului. A.2 DOCUMENTATII PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI DE MEDIU / AUTORIZATIE INTEGRATA DE MEDIU Realizarea dosarului pentru depunerea solicitarii de obtinere a autorizatiei/ reactualizare - Cerere tip si Fisa de prezentare si declaratie (Conf. Anexa 2 Ord. 1798/2007)
Bilant de mediu nivel 1 si 2 (BM1,BM2) conform Ordin 184/1997[ Bilant de mediu pentru inchidereFormular de solicitare autorizatie integrata de mediu (IPPC) cnf. OUG 40/2010 si OUG 152/2005 [ Raport de amplasament pentru autorizatie integrata de mediu (IPPC) [ Evaluare de riscElaborarea Bilanţului de mediu se realizează la solicitarea Agenţiei de Protecţia Mediului în vederea obţinerii Autorizaţiei de Mediu şi/sau Avizului de Mediu la schimbarea de proprietar. Procedurii de realizare a bilanţurilor de mediu). Solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de mediu sunt obligatorii atât pentru desfăşurarea activităţilor existente, cât şi pentru începerea activităţilor noi. A.3 DOCUMENTATII TEHNICE PENTRU EVALUAREA RISCURILOR TEHNOLOGICE SI DE MEDIU - Raport de securitate (RS) in contextul directivei SEVESO [
- Evaluarea riscului de mediu[ Evaluarea riscului tehnologic
- Elaborarea Politicii de prevenire a accidentelor majore in contextul directivei SEVESO
- Planuri de prevenire si combatere a poluarilor accidentale
- Managementul accidentelor industriale[ HAZOP, HAZID, QRA (Hazard Operation, Hazard Identification, Quantitative Risk Assessment)
- Studii de cercetare a unor zone cu risc major de poluare
Detalii produse:Raport de securitate (RS) - Specialiştii Aevum Eco Consult elaboreaza Rapoarte de Securitate in conformitate cu HG nr. 804/2007 (cu modificările şi completările ulterioare) pentru companii din industria chimica, petrochimica, industria de petrol si gaze tinand cont de continutul si tematica impusa de aceste reglementari utilizand si diferite metodologii de calcul pentru: - determinarea Indicelui Dow („DOW’S Fire&Explosion Index Hazard Classification Guide”)
- simularea dispersiilor de substanţe toxice (Areal Location of Hayardous Atmospheres model)
- recomandarile documentelor de referinta BREF: -- Reference Document on Best Available Techniques in Common Waste Water and Waste Gas Treatment / Management Systems in the Chemical Sector-- Reference Document on Best Available Techniques for Mineral Oil and Gas Refineries
Evaluarea riscului (ER) - Specialiştii Aevum Eco Consult a elaborat o metodologie de calcul a riscului de mediu pentru industria extractiva de titei si gaze, industria chimica, petrochimica care are la baza o serie de module interconectate.In cadrul acestor module in anumite situatii se folosesc diferite studii: studiu geotehnic, studiu chimic poluant, studiu pedologic, matrici de risc, criteriul de risc ALARP, diagrama Isihikowa, diferite metode de cuantificare a THP-ului in sol (Soxhlet, IR, GC), prelucrari statistice, evaluarea incertitudinii evaluarii riscului de anumiti factori (factori de mediu, fenomene de weathering, efecte sinergice). A.4 STUDII DE CERCETARE SI INVESTIGARE SI REMEDIERE A CALITATII MEDIULUI - Studii cercetare a calitatii solului si stabilirea unor solutii de remediere (metode fizice, chimice si/sau biologice de remediere)
- Studiu de investigare a factorilor care pot influenta masurarea cantitatii de hidrocraburi din sol
- Sisteme si tehnici de depoluare a stratelor acvifere
- Tehnologii de reducere a poluarii atmosferei datorita emisiilor de (hidrogen sulfurat, mercaptani, oxizi de azot, gaze cu efect de sera, compusi organici volatili, gaze arse, dioxine, furani, metale grele)
- Studii si solutii tehnice privind modul de dispersie al poluantilor
Detalii produse: Studiile efectuate de catre Aevum Eco Consult au la baza o serie de investigatii referitoare la factori care pot influenta eficienta metodelor de depoluare a solurilor contaminate cu titei cum ar fi: caracteristici fizice sol, compusi din sol (acid humic ,pH, umiditate,COT), caracteristici fizico-chimice-titei, constanta dielectrica a solventului cu care se realizeaza cuantificarea „THP-ului „ din sol varsta contaminarii, toxicitatea unor compusi din titei, diferite mecansime de adsorbtie a unor compusi din titei pe matricea organica a solului. Optimizarea si verificarea datelor experimentale obţinute se realizeaza prin prin modelare matematică pe baza unor parametrii statistici, prelucrări ANOVA prin care se asigura acurateţea şi precizia corelărilor realizate intre factorii investigaţi. Prelucrările statistice analizeaza prin diferiţi parametrii statistici: dispersia de selecţie, abaterea standard a erorilor de estimare, testul t şi testul F pentru compararea împrăştierii rezultatelor funcţie de dispersia medie de selecţie, sm. In acest mod se pot alege masuri adecvate deoaerece supraestimarea sau subestimarea THP-ului din sol prin determinarea analitica a unor hidrocarburi care nu arata adevaratul THP poate duce la stabilirea unui nivel de risc prea mare sau prea mic si implicit sa se aleaga masuri inadecvate de depoluare. In cadrul studiilor de cercetare se pot stabili: - ecuaţii de regresie care corelează CTHP determinată pe aceleaşi probe de sol prin diferite metode de analiza IR-NDIR şi FTIR
- ecuaţii de regresie care corelează gradul de extractie a hidrocarburilor funcţie de concentraţiile de ţiţei din sol şi granulozitatea acestora.
- experimentarea prin biansambluri complexe realizate între factorii investigaţi din punct de vedere a influenţei pe care o poate avea asupra extracţiei şi cuantificării hidrocarburilor din solurile contaminate cu ţiţei.
- Stabilirea unor unor analize minime şi etape de lucru în vederea minimizării incertitudinii de măsurare a concentraţiei de THP în cazul solurilor contaminate cu amestecul complex de hidrocarburi care alcătuieşte ţiţeiul.
A.5 DOCUMENTATII TEHNICE PENTRU PREVENIREA POLUARII SI OPTIMIZARI DE MEDIU - Programe de conformare (masuri, responsabilitati, termene, costuri)
- Programe de monitorizare ( matrici de monitorizare pentru sol, apa, aer)
- Studii tip Due Diligence de Mediu (DDM)-elaborat in cazul tranzactiilor, vanzarilorIn cadrul studiile tip Due Diligence de Mediu specialistii din cadrul firmei Aevum Eco consult vor determina/identifica:metode de control si verificare a conformitatii cu legislatiei de mediu in vigoare, gradul de conformare al companiei dvs. la legislatia de mediu in vigoare, riscurilor de mediu viitoare cu care se poate confrunta compania.
- Sistem de management de mediu (SMM) Aevum Eco Consult va propune un program în vederea construirii şi implementǎrii unui SMM care contine: Identificarea şi evaluarea aspectelor semnificative de mediu ASM, Elaboarea politicii de mediu, a obiectiveor, ţintelor şi a programului de management de mediu, Realizarea sistemului documentar si a Manualului de Management de Mediu, Implementarea Sistemului de management de Mediu inclusiv Realizarea unui audit de pre-certificare, Asistarea companiei pânǎ în momentul certificǎrii.
- Audit de mediu - rapoarte de audit
- Planuri de prevenire a poluarilor accidentale (Masuri de prevenire si reducere a poluarii pentru: Aer, Sol, Energie, Emisiilor cu efect de sera-strategii, programe, noi masuri legislative UE pentru reducerea poluarii in orase, Prevenirea poluarii pentru industria de petro si gaze)
- Managementul deseurilor-planuri de gestiune deseuri, solutii de diminuare a cantitatii de deseuri
- Prevenirea si managementul depozitelor de parafina provenite de la transportul titeiului prin conducte
A.6 ALTE TIPURI DE DOCUMENTATII - RAPOARTE, REGISTRE, EVIDENTE, GHIDURI - Documentatii necesare pentru evaluarea strategica de mediu-rapoarte GES-COV
- Raportari PRTR (Registrul Poluantilor Emisi si Transferati)
- Raportari pentru deseuri, substante periculoase si toxice, poluanti in apa, aer,sol
- Registrul de Evidenta a Gestiunii Deseurilor
- Solutii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera
- Alegerea celor mai bune tehnologii de mediu (BMPs) Best Management Practice
- Ghiduri tehnice pentru prevenirea si combaterea poluarii
B. EXPERTIZE TEHNICE Expertizele de mediu realizate de Aevum Eco Consult sunt documentatii tehnico-stiintifice in care pe baza unor metodologii precise si a unor calcule tehnologice, conform unor standarde europene sau americane se pot determina/evalua : - pierderile de compusi organici volatili COV-uri din diferite activitati (alimentare, stocare livrare) specifice statiilor Peco sau depozitelor de combustibili (benzina, motorina)
- stabilirea coeficientilor maximi tehnologici pentru activitatile de depozitare, manipulare, transport conform American Petroleum Institute. Avizarea lor se face de catre Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Finantelor.
- stabilirea pierderilor lichide, a scazamintelor care pot sa apara datorita unor neconformitati (scurgeri prin orificii, avarii, scurgeri la pompa)
- stabilirea titularului de activitate care trebuie sa isi asume prejuduciile aduse mediului, in cazul in care exista doua potentiale unitati poluatoare cu compusi chimici asemanatori.
- expertiza pentru verificarea unor utilaje sau fluxuri tehnologice care pot genebera neconformitati (gestiunea defectuoasa a deseuri, randamentul scazut al statiilor de epurare, cantitatile mari de ape uzate, cantitati mari de emisii difuze sau dirijate)
- expertiza pentru verificarea unor amplasamente care cer masuri suplimentare de siguranta : depozite de substante toxice si periculoase, combustibili
|