Incepand cu data de 25 decembrie 2010, in baza Legii 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, sotii pot divorta si pe cale administrativa, adica in fata Ofiterului de Stare civila sau in fata Notarului Public. Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca sotii sa poata divorta pe cale notariala? Legea prevede urmatoarele conditii: sa existe acordul ambilor soti; sotii sa nu aiba copii minori rezultati din casatorie sau adoptati. sotii au convenit asupra numelui pe care fiecare il va purta dupa divort; niciunul dintre soti nu este pus sub interdictie. La ce Notar Public trebuie sa ma adresez pentru a divorta? Legea prevede ca este competent a desface casatoria Notarul Public de la locul casatoriei sau de la locul ultimei locuinte comune a sotilor. De exemplu, daca v-ati casatorit in Iasi si ati avut ultima locuinta comuna in Suceava, va veti putea adresa fie unui notar din Iasi, fie unui notar din Suceava. Cum procedam? Daca ati decis de comun acord cu sotul d-voastra sa divortati pe cale notariala, veti proceda in felul urmator: - Pasul 1: Cei doi soti se prezinta impreuna, personal, la Biroul Notarului Public competent ales, unde vor depune o cerere. Pentru depunerea cererii este necesar sa prezentati actele de identitate, certificatul de casatorie si certificatele de nastere (originale).
- Pasul 2: Notarul public inregistreaza cererea si acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
- Pasul 3: Dupa expirarea termenului de 30 de zile, daca partile staruie, Notarul Public va elibera certificatul de divort. Este necesar ca cei doi soti sa stabileasca, de comun acord, numele pe care il vor purta dupa divort, nume ce va fi specificat in certificatul de divort.
Cand este considerat finalizat divortul? Casatoria este considerata desfacuta la data eliberarii certificatului de divort. Costuri: |