Polistiren expandat ignifugat se obtine din monomeri de stiren. Procesul se numeste polimerizare. Granulele de polistiren sunt un material polimeric, usor transparent, amorf sau cristalin, termoplastic. Acestea au devenit in timp cele mai raspandite mase plastice ajungand la un consum anual de milioane de tone. Cele mai importante caracteristici ale polistirenului expandat denumit EPS sunt structura celulara deschisa, o oarecare permeabilitate la vapori si alte proprietati fizico-mecanice si termice. Pentru ca se obtine prin taierea blocurilor EPS poate fi folosit intr-o varietate de lucrari pe suprafete de forme diferite. Aceste blocuri au fost formate in anumite conditii de presiune si temperatura (abur tehnologic). In afara de asta utilizarea lui la lucrari de termoizolatii depinde si de tipul de material folosit si de proprietatile sale Placile de polistiren expandat ignifugat sunt recomandate lucrarilor de termoizolatii la cladiri, pe cand cel extrudat se foloseste in hidroizolarea cladirilor si locuintelor. Procesul tehnologic al polistirenului include mai multe etape, dintre care le amintim pe cele mai importante: - pre-expandarea: etapa in cursul careia granulele de polistiren, sub actiunea unui agent de expandare si in conditii de temperatura (cca 100 grade Celsius), isi maresc volumul de cca 50 ori (pana la 3-6 mm). Procesul, bine coordonat, determina caracteristici de baza ale produsului, cum ar fi densitatea si omogenitatea.
- expandarea: etapa a procesului tehnologic desfasurata in parametri controlati de temperatura si de presiune (vacuum) in care perlele de polistiren sunt sudate una de alta. Etapa marcheaza decisiv rezistenta mecanica a produsului, gradul de coeziune al particulelor si distributia coerenta a densitatii si capacitatii de difuzie.
Un polistiren de buna calitate are urmatoarele caracteristici: - este ignifugat
- sufera etape de imbatranire
- este detensionat.
Pentru a asigura producerea unui polistiren de calitate, producatorul trebuie sa foloseasca o materie prima corescpunzatoare, fara a amesteca diferite calitati (exemplu: material pentru constructii si material pentru fabricarea pachetajelor) si trebuie sa aplice un management judicious al deseurilor. Din aceasta categorie oferim clientilor nostri 4 densitati si anume 10, 11.5, 13,14.5 kg/mc cu posiblitatea de a taia placile cu grosimea cuprinsa intre 1 si 50 cm. La comanda se pot debita si alte dimensiuni in limita a 400 x 100 cm si grosimea pana la 50 cm. Pentru fixarea placilor de polistiren expandat ignifugat este nevoie de un adeviz special CT 81 care asigura o aderenta foarte buna intre cele doua suprafete. De asemenea se folosesc dibluri care asigura durabilitate si rezistenta in timp in ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile(ploaie, vant, ninsoare), apoi se aplica plasa de armare si un alt adeviz de fixare. Rolul plasei este de a proteja impotriva razelor ultraviolete si pericol de incendiu placile de polistiren expandat ignifugat. In concluzie, despre polistiren expandat ignifugat se paote spune ca este un material economic, durabil si usor de aplicat pe orice suprafata ideal pentru izolarea termica a cladirilor si locuintelor. |