In privinta efectelor biologice ale flavonoidelor, este important de cunoscut faptul ca acestea actioneaza in primul rand la nivelul sistemului digestiv si circulator. Au efect de neutralizare a radicalilor liberi, adica prezinta efect antioxidant, scad riscul aterosclerozei, impiedica formarea trombusurilor, maresc elasticitatea capilarelor. Au efect si asupra modificarilor cromozomiale (mutageneza) si a procesului de formare a tumorilor maligne (carcinogeneza). Scad nivelul LDL colesterolului (colesterolul "rau") si a trigliceridelor serice. Prezinta efect hepatoprotector si fotoprotector. Impiedica aparitia complicatiilor pe termen lung ale diabetului zaharat datorita efectului antiinflamator, de asemenea mai au si efect antiviral, antibacterian si antialergic. FLAVIN 7 este de 12 ani una dintre cele mai eficiente "arme" in lupta impotriva radicalilor liberi! Murele au un continut ridicat de flavonoide, dar contin si potasiu, calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru. Mai contin: vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B1, B6, riboflavina, acid pantotenic si niacina. Ciresele negre contin potasiu, calciu, sodiu, fosfor, vitaminele A, B si C si au efect de epurare a sangelui si detoxifiere remarcat. Coacazele negre au ca si principii active oligoelemente, flavonoide, uleiuri volatile, taninuri, rutina si vitaminele B si C. Efectele fiziologice mai cunoscute sunt: efectul diuretic, antihipertensiv si efectul de ameliorare a simptomelor gutei si reumatismului articular. Socul contine acizi organici, vitaminele A si C, zaharuri, taninuri, oligoelemente, uleiuri volatile. Una dintre cele mai importante proprietati este continutul in acizi organici, care prezinta efect de epurare a sangelui, iar datorita continutului in flavonoide prezinta efect antioxidant. Prunele sunt deosebit de bogate in potasiu (757 mg/100 g). Stimuleaza metabolismul, deoarece continutul lor in mangan duce la cresterea numarului enzimelor digestive. Datorita continutului in potasiu, normalizeaza ritmul cardiac, ofera protectie impotriva hemoragiilor interne, respectiv contribuie la scaderea tensiunii. Porumbarul este o planta folosita in scopuri terapeutice inca din antichitate, actualmente utilizata in tratamentul afectiunilor inimii si sistemului circulator. Fructul cu gust acru, datorita efectului hipolipidemiant si de intensificare a metabolismului, este folosit in curele de slabire, ca si diuretic si in scopul curatirii rinichilor. Fructul contine cantitati insemnate de vitamina C si acizi organici. Hibiscusul - utilizat pe cale interna are efect mucolitic si antitusiv. Este o importanta sursa de vitamina C, contine flavonoide, cantitati reduse de uleiuri volatile. Are efect de revigorare a organismului, mucolitic, de calmare a tusei, motiv pentru care poate fi utilizat cu succes in tratarea laringitelor, dar are efecte benefice si asupra digestiei. Antioxidantul cu molecula cea mai mica este hidrogenul. Prin consumul de oxigen "ardem" incet, insa cu toate acestea, oxigenul este indispensabil. Hidrogenul este o sursa de energie curata si noua, care incetineste procesul de imbatranire. Continutul ridicat in hidrogen creste efectul reductiv. Strugurii rosii sunt bogati in flavonoide cu efect antioxidant, care prin neutralizarea radicalilor liberi, ne protejeaza impotriva cancerului, aterosclerozei si a bolilor coronariene. Datorita continutului sau in rezveratrol, strugurii rosii reprezinta unul dintre cele mai pretioase fructe in ceea ce priveste combaterea radicalilor liberi. |