heata carbonica mai este cunoscuta si sub numele de gheata uscata. Acesta este o forma solida a dioxidului de carbon si include doi atomi de oxigen legati de un singur atom de carbon. Gheata carbonica nu are culoare dar are un miros acrisor-picant, non-inflamabil si usor acid. Este 100% alimentara, non toxica. A mostenit acest nume datorita faptului ca nu se topeste ci sublimeaza, anume se evapora si nu lasa in nici un caz urme de umezeala sau alte reziduuri. Ea este folosita in mai multe domenii iar printre acestea se numara: - aplicatiile industriale (sablarea cu gheata carbonica);
- industria farmaceutica si spitale (depozitarea, conservarea si transportarea organelor);
- laboratoarele de cercetare ( prin incetinirea si accelerarea unor reactii chimice);
- industria alimentara (pentru a pastra fructele si legumele);
- evenimentele importante din viata ca: nunti, botezuri, zile onomastice unde se bea foarte multa sampanie.
Gheata carbonica a fost gasita pin anul 1834 de catre chimistul francez Charles Thilorier care pe vremea aceea a aratat primul cont al substantei. Thomas B a fost cel care a vazut ca din gheata carbonica poate sa faca bani, asa ca a aplicat in anul 1924 pentru a o breveta si a o putea vinde in Statele Unite. |