Depozitarea cu atmosferă controlată a fructelor este o metodă prin care calitatea acestora se păstrează prin men?inerea unui nivel optim al raportului dintre concentra?ia de oxigen ?i concentra?ia dioxidului de carbon, reglându-se concentra?iile de etilenă, temperatura ?i umiditatea. Fructele respiră; ele absorb oxigen ?i elimină dioxid de carbon, continuându-?i astfel procesul natural de coacere ?i maturare. Depozitarea fructelor pe termen lung implică încetinirea acestor procese de coacere ?i maturare, păstrându-se, astfel, aroma ?i calitatea produselor. De fapt, coacerea este amânată prin modificarea condi?iilor atmosferice în depozit astfel încât să se reducă procesul de respira?ie al fructelor ?i legumelor. Prin modificarea condi?iilor atmosferice ?i reducerea temperaturii, se men?in nealterate caracteristicile organoleptice ale produselor ?i se reduc pierderile datorate agen?ilor patogeni. Calitatea ?i prospe?imea fructelor păstrate în depozite cu atmosferă controlată se men?in fără a utiliza substan?e chimice, produsele putând fi depozitate de până la patru ori mai mult decât în mod obi?nuit. |