Ce este endodontia? - Termenul de “endodontie” provine din limba greaca si inseamna “interiorul dintelui”.
- In ultimii 50 de ani, endodontia s-a identificat ca specialitate a medicinei dentare, tratamentul endodontic constand in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor datorate pulpei dintelui (“nervul”), in fapt tesutul moale din interiorul dintelui.
Scopul tratamentului endodontic? - Salvarea dintelui natural trebuie sa fie intotdeauna prima alegere in cazul unui tratament stomatologic.
- Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se percepe in general.
- Pulpa are un rol determinant atat in cresterea si maturarea acelui dinte cat si in mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala.
- In urma tratamentului de canal dintele ramane “viu”, continuand sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile biologic-mecanice, fiind hranit de catre tesuturile din jur.
- Menirea unui tratament de canal (tratament endodontic) este de a mentine dintele in cavitatea bucala.
- Scopul final il constituie salvarea de la extractie a unui dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata, precum si tratarea si prevenirea infectiei si a inflamatiei existente la nivelul tesurilor proxime (oase maxilare, tesuturi moi).
- Tratamentul de canal presupune si efectuarea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poate avea control si repere in timpul tratamentului.
Pe scurt, in timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale situate in interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii si resturi organice si etansat cu materiale biocompatibile care sa nu permita reinfectarea. |