ACADEMIA FORTELOR TERESTRE NICOLAE BALCESCU Afisari: 3401
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 1795
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Revolutiei, nr. 3-5, Sibiu, judetul Sibiu
-------------------------
Phone: Telefon
  0269432990; 0269215554
-------------------------
Web: Internet
  email: office@armyacademy.ro
  site: www.armyacademy.ro

 
Detalii activitate

      Porunca Domneasca a domnitorului Gheorghe Bibescu nr. 36 din 13 iunie 1847 prin care se atesta infiintarea primei scoli militare de ofiteri marcheaza momentul de referinta in istoricul Academiei Fortelor Terestre ?Nicolae Balcescu, succesoarea si continuatoarea celor 160 de ani de traditii militare si educationale institutionalizate pe parcursul devenirii invatamantului militar romanesc in diferite contexte social-istorice.

 

Date de contact:

 

    Adresa:       str. Revolutiei nr. 3-5, Sibiu, RO

    Cod postal:  550170

    Tel:             ++40-269-432990

    Fax:            ++40-269-215554

    Email:         office@armyacademy.ro

 

COMANDANT RECTOR

Col.prof.univ.dr.ing. Ghita BARSAN

gbarsan@armyacademy.ro

 

LOCTIITOR COMANDANT pentru probleme de stat major

Col. prof. univ.dr. Robert STiNCIULESCU

rstanciulescu@armyacademy.ro

 

PRORECTOR

Loctiitor comandant pentru invatamant

Col.prof.univ.dr. Mihai Marcel NEAG

mneag@armyacademy.ro

 

PRORECTOR

Loctiitor comandant pentru cercetare stiintifica

Lt.col.prof.univ.dr. Leontin STANCIU

lstanciu@armyacademy.ro

 

OFITER RELATII PUBLICE

Mr.Radu DINU

office@armyacademy.ro

 

SECRETARIAT SI REGISTRATURA

Mr. Radu DINU

office@armyacademy.ro

 

MANAGEMENT EDUCATIONAL

Lt.col. Daniel-Sorin CONSTANTIN

dconstantin@armyacademy.ro

 

BIBLIOTECA

UNIVERSITARA a A.F.T.

biblioteca@armyacademy.ro

 

Editura A.F.T.

editura@armyacademy.ro

 

WebMaster site studenti

smaster@armyacademy.ro

 

AFT Student Group

studenti@armyacademy.ro

 

      De-a lungul vremii institutia ostaseasca a ocupat un loc de seama in lupta pentru apararea Tarilor Romane. In acest context trebuie inteleasa si preocuparea pentru pregatirea de cadre necesare instruirii trupelor si pregatirii din punct de vedere militar a populatiei.

 

      Intelegerea importantei vitale pe care o reprezinta calitatea corpului de comanda a generat preocupari constante pentru formarea acestuia. In mod inevitabil, procesul de formare poarta amprenta caracteristicilor socio-istorice si militare specifice diferitelor perioade ale zbuciumatei si atat de des amenintatei existente a poporului roman. Continuitatea procesului educational inregistreaza,astfel, evolutii ce incorporeaza intreaga gama de modalitati specifice, de la simplul transfer de experienta intre generatii, la abordarea sistematica moderna, din perspectiva curriculara, a formarii continue a ofiterilor.

 

      Dupa desavarsirea unitatii nationale a romanilor in decembrie 1918, proces in urma caruia suprafata tarii a crescut de la 137.903 km2, cat avea vechea Romanie, la 294.967 km2 iar populatia a sporit de la 7.234.919 la 18.057.074 locuitori, se puneau o serie de probleme noi si in legatura cu apararea integritatii teritoriale si a suveranitatii statului roman. Intre acestea, un loc de seama il ocupa sporirea numarului de unitati, corespunzator nevoilor rezultate din noile realitati si incadrarea lor cu ofiteri. Deoarece Scoala militara de ofiteri nr. 1 din Bucuresti nu putea face fata unei asemenea cerinte, s-a apreciat ca este necesar a se infiinta o a doua institutie de invatamant cu acelasi profil la Sibiu. Pe cale de consecinta a fost adoptat Decretul nr. 5376/1920, in care se preciza: ?Se infiinteaza, la Sibiu, pe ziua de 1 iulie 1920, a doua scoala militara de infanterie, in localul fost al scolii de cadeti austro-ungare, cu scopul ?de a pregati sufletul si caracterul viitorilor ofiteri activi de infanterie, de a li se oteli puterile fizice si a li se preda cunostintele elementare necesare indeplinirii cu succes a datoriilor de instructori si educatori ai trupei.

 

      Prin grija comandantilor scolii si a esaloanelor superioare, institutiei i s-a asigurat un valoros corp de cadre didactice, alcatuit din ofiteri si profesori cu stagiu indelungat si bogata experienta in activitatea de invatamant. Dintre acestia, unii au absolvit diferite scoli de invatamant superior atat in tara, cat si in strainatate asa cum au fost: col. Cristea Vasilescu, col. Nicolae Macici, mr. Stefan Bardan, mr. Octav Vorobchievici, cpt. Mircea Bratanescu si multi altii.

 

      Programa de invatamant a cunoscut o continua imbogatire si perfectionare, in raport cu evolutia mijloacelor de purtare a razboiului. Astfel, pe langa obiectele pregatirii de specialitate si militare generale, au fost incluse si obiecte de cultura generala: istoria romanilor, limbile romana, franceza si germana, geografia economica si politica, pedagogia, psihologia,matematica, chimia, fizica, mecanica, optica, electicitatea, motoare cu explozie, stiinte aplicate, muzica, educatia artistica. Din timpul afectat fiecarei discipline, o parte era folosit pentru insusirea cunostintelor teoretice si a prevederilor regulamentare, iar alta pentru formarea deprinderilor, care se realiza prin practica la comanda si stagiu la unitati.

 

      Pentru a-i stimula pe elevi la invatatura, printre altele, cu incepere din 1928, Ministerul Armatei a dispus ca in fiecare an, primii doi la clasificare sa fie trimisi ca bursieri, pentru a urma doi ani Scoala Militara de la Saint-Cyr din Franta.

 

      Rand pe rand, generatiile de ofiteri pregatite de acesta scoala militara romaneasca s-au dovedit capabile sa sustina si sa motiveze imboldul dat de ctitorul sau, reprezentand, in timp, un factor creator de cultura si civilizatie, dinamic si direct implicat in gestionarea evolutiei societatii romanesti.

 

      Academia Fortelor Terestre ?Nicolae Balcescu este, asadar, succesoarea si continuatoarea acestor bogate traditii, fiind, in acelasi timp institutia cu ponderea cea mai mare in cadrul tuturor institutiilor care pregatesc cadre pentru armata tarii.

 

      Desigur, de la infiintare si pana in prezent, scoala de ofiteri a trecut prin diferite perioade de organizare si transformari generate de evolutia societatii romanesti in ansamblul sau, de schimbarile doctrinare pe plan european si de evolutia relatiilor internationale. Intre acestea amintim: reducerea duratei de scolarizare de la trei la doi ani in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial; atribuirea numelui patronimic ?Nicolae Balcescu ? 13 decembrie 1952, trecerea la invatamantul superior de patru ani intre 1962 si 1968; reducerea duratei de scolarizare la trei ani si primirea denumirii de ?Scoala Militara de Ofiteri Activi Nicolae Balcescu, in 1968; pregatirea ofiterilor femei in armele infanterie, chimie, intendenta si finante intre 1983-1990.

 

      Dupa decembrie 1989, pe fondul unui complex proces reformator, initiat la nivelul intregii societati romanesti, proces in cadrul caruia reforma organismului militar s-a constituit in domeniu de avangarda, invatamantul militar a fost conexat la coordonatele caracteristice armatelor moderne. Astfel, dupa o perioada de cautari, s-a optat pentru constituirea unui sistem nou de invatamant militar, radical schimbat, in cadrul caruia s-au definit nivelurile de instruire, misiunilor si obiectivele structurilor destinate formarii, specializarii si perfectionarii cadrelor militare.

 

      In acest context general, un salt semnificativ s-a realizat in 22 martie 1991, cand, prin Hotararea de Guvern nr. 190/1991 s-a decis transformarea scolii militare de ofiteri in institut militar de invatamant superior si atribuirea denumirii de ?Institutul Militar de Infanterie, Graniceri si Chimie Nicolae Balcescu, ceea ce a insemnat o etapa noua, insa tranzitorie, in organizarea, planificarea, conducerea si desfasurarea procesului instructiv-educativ.

 

      In anul 1992, datorita trecerii armei graniceri la Ministerul de Interne, sectia graniceri din cadrul institutului a fost mutata in garnizoana Iasi. Ca urmare a acestui fapt, prin Dispozitia Marelui Stat Major nr. B.3/02745 din 1992, incepand cu data de 7 decembrie se radiaza expresia Graniceri din denumirea Institutului, acesta devenind Institutul Militar de Infanterie si Chimie Nicolae Balcescu.

 

      Acestea au fost coordonatele care au generat posibilitatea trecerii la invatamantul universitar, moment determinant pentru conferirea unui nou statut socio-profesional ofiterului de comanda din Armata Romana. Astfel, prin Hotararea de Guvern nr. 616/1995, in conformitate cu Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 42 din iunie 1995 privind ?Conceptia reformei invatamantului militar si in baza O.G.26 din 4 iulie 1995 al ministrului apararii nationale, incepand cu data de 15 iulie 1995 se constituie Academia Trupelor de Uscat ?Nicolae Balcescu, cu sediul la Sibiu. In cadrul acesteia se regrupeaza efectivele de studenti de la urmatoarele institute militare de invatamant: Institutul Militar de Infanterie si Chimie ?Nicolae Balcescu, Institutul Militar de Artilerie si Geodezie ?Ioan Voda, Institutul Militar de Transmisiuni ?Decebal, Institutul Militar de Intendenta si Finante ?Gheorghe Lazar, Institutul Militar de Tancuri ?Mihai Viteazul, Institutul Militar Auto ?Basarab I, Institutul Militar de Geniu, Constructii si Cai Ferate ?Alexandru Donici. Prin noua denumire a categoriilor de forte (Forte Terestre in loc de Trupe de Uscat) data de Statul Major General prin Ordinul nr. G-2/008 din august 2000, institutia incepe sa functioneze de la aceasta data sub denumirea de Academia Fortelor Terestre ?Nicolae Balcescu.

 

      Infiintarea la Sibiu a acestei noi institutii de invatamant superior s-a inscris pe linia reformei invatamantului militar, reforma absolut necesara in etapa pe care o traversa societatea romaneasca. Integrata in sistemul national de invatamant de nivel universitar de lunga durata, institutia avea menirea de a asigura pregatirea stiintifica fundamentala de baza a viitorilor ofiteri, in vederea continuarii studiilor in scolile de aplicatie si formarea lor pentru prima functie in una din armele Fortelor Terestre.

 

      Asa cum este firesc, sistemul invatamantului militar superior a cunoscut adaptari structurale si functionale concordante mutatiilor ce s-au produs la nivelul sistemului national si european de invatamant. Actualul cadru normativ, concretizat in Legea nr. 288 privind studiile universitare si Conceptia de formare, dezvoltare profesionala si utilizare a ofiterilor in Armata Romaniei, a implicat reproiectarea procesului de formare in acord cu exigentele promovate la nivelul statelor europene prin Procesul Bologna. Elaborarea curriculum-ului educational pe domenii de studii universitare de licenta, in speta ?Stiinte militare si informatii si ?Stiinte administrative si diferentierea standardelor pe niveluri de instruire (studii universitare de licenta si de masterat), au constituit noi provocari si au deschis oportunitati pentru transformarea Academiei Fortelor Terestre ?Nicolae Balcescu intr-un centru de excelenta in domeniul educational si al cercetarii stiintifice.

Galerie foto
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7] [Image #8] [Image #9] [Image #10]
 
Activitatea societatii   |  Apararea integritatii organismului  |  Baza de date a scolii  |  Cod postal  |  Consiliul suprem apararea tarii  |  Constructii cai ferate  |  Constructii scoli  |  Cultura col  |  Dezvoltare profesionala  |  Dezvoltare site  |  Durata societatii  |  Elemente legatura  |  Formare profesionala  |  Instructori auto  |  Linia corpului  |  Management general  |  Management timp  |  Mecanica auto  |  Mecanica generala  |  Ministerul administratiei internelor  |  Ministerul apararii nationale  |  Nivelul de formare  |  Scoala auto  |  Scoala curriculum romanesc  |  Scoli auto  |  Sediul social  |  Sistem informatii  |  Sistemul de management  |  Structura secretariat general guvern  |  Studii geodezie  |  Transfer date  |  Unitati de invatamant  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.