Cei mai multi antreprenori care doresc sa înceapa o afacere aleg sa infiinteze un SRL, deoarece este cea mai comuna forma de organizare a afacerilor din România si una dintre cele mai avantajoase. În cazul SRL, raspunderea este limitata la capitalul social al societatii. Infiintarea unui SRL poate fi destul de complicata, chiar si în 2024, deoarece implica multe hârtii si multa birocratie. Daca decideti sa va începeti propria afacere, consultati mai jos informatii utile pentru infiintarea unui SRL. Infiintare firma SRL. Societatea comerciala este o persoana juridica – subiect de drept autonom – având scop lucrativ si fiind formata din cel putin doua persone care se invoiesc sa puna ceva in comun pentru a desfasura acte si fapte de comert si a imparti foloasele rezultate (art. 1881 al Codului Civil). Infiintarea unei firme (de cele mai multe ori SRL) este actul prin care unul sau mai multi asociati (persoane fizice sau juridice) decid sa reuneasca in comun mai multe bunuri pentru a obtine profit in urma unei sau mai multe activitati desfasurate. Forma de organizare in societate cu raspundere limitata pe scurt SRL este cea mai folosita forma juridica la infiintarea unei societati comerciale. Infiintare firma SRL. Asociatii societatii cu raspundere limitata pot fi atât persoane fizice, cât si persoane juridice. Numarul maxim al asociatilor societatii cu raspundere limitata este de 50 de asociati (art. 12 din Legea nr. 31/1990). Legea permite înfiintarea unei societati cu raspundere limitata si de catre un singur asociat, persoana fizica sau persoana juridica. O persoana fizica sau juridica poate avea calitatea de asociat unic intr-un numar nelimitat de societati comerciale CONDITII INFIINTARE FIRMA SRL - Legea nr. 223/2020 prevede valoarea minima pentru capitalul social al unei societati cu raspundere limitata (SRL) a fi de 1 leu.
- Capitalul social al firmei noi nu mai trebuie varsat într-una din bancile din România înainte de înfiintarea acesteia, acest lucru se poate face si dupa înfiintare în momentul când se deschide contul bancar de lucru.
- De asemenea daca firma nu desfasoara activitate la sediul social, nu mai este necesar acordul vecinilor direct afectati si nici acordul asociatiei de proprietari.
- Se pot infiinta societati comerciale cu asociat unic intr-un numar nelimitat. Conditia de asociat unic intr-o singura societate comerciala a fost eliminata prin Legea 223/2020.
IMPOZITAREA LA SOCIETATILE COMERCIALE DE TIP SRL În anul 2024 pentru societatile comerciale cu raspundere limitata exista urmatoarele tipuri de impozitare: Impozitarea pe veniturile microintreprinderilor - 1%, pentru microîntreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 de euro si care nu desfasoara activitatile pentru care se datoreaza cota de 3%.
- 3%, pentru microîntreprinderile care: realizeaza venituri peste 60.000 de euro; sau desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
- Pentru a putea avea o firma cu impozit de 1% sau 3% este necesar ca în decurs de o luna de la înfiintarea firmei aceasta sa aiba minim un angajat. În momentul în care nu mai este îndeplinita conditia de angajatului, ANAF va trece firma din oficiu începând din luna urmatoare neîndeplinirii conditiei angajatului, la cota de impozitare de 16% pe profit.
- Societatea va putea reveni la cota de impozitare de 1% sau 3% începând cu data de 01 Ianuarie a anului urmator.
Impozitarea de 16% din profitul realizat de firma - Impozit de 16% din profit pentru firmele fara niciun angajat. Acest impozit prezinta un avantaj în sensul ca o firma va plati catre stat cota de 16% din profitul realizat trimestrial. Daca într-o luna aceasta nu are activitate, ea nu va avea nimic de achitat la stat pentru acea luna.
- În cazul în care o persoana care mai are o microintreprindere cu impozit de 1% sau 3% doreste sa mai înfiinteze înca o societate cu raspundere limitata, aceasta din urma va avea de la înfiintare un impozit de 16% pe profit conform OUG 115/2023
ACTE NECESARE INFIINTARE SRL - Copii de pe actele de identitate ale viitorilor asociati si administratori;
- Copie de pe actul de proprietate a locatiei unde va fi sediul social
- 3 denumiri de firma.
SERVICII OFERITE INFIINTARE SRL - Redactarea actului constitutiv;
- Rezervarea denumirii firmei;
- Redactarea contractului pentru sediul social, declaratiilor de asociat, administrator, beneficiari reali, specimenului de semnatura pentru persoanele care vor indeplini functia de administrator;
- Completarea tuturor formularelor;
- Consultanta gratuita;
- Depunerea dosarului online la registrul comertului;
PRETURI INFIINTARE FIRMA SRL - 450 lei înfiintare firma cu asociat unic în Mun. Bucuresti si toata tara
- 128 lei taxa înmatriculare registrul comertului
|