Infiintare S.A. Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatii comerciale. In aceasta forma de societate conteaza mai mult aporturile actionarilor decat calitatile acestora. Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatilor personale ale asociatiilor, societatea pe actiuni mai este cunoscuta si sub denumirea de societate anonima. INFIINTARE SOCIETATE PE ACTIUNI Societatea comerciala pe actiuni este acea forma de societate comerciala constituita prin asocierea a doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, purtând denumirea de actionari, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite forme de participare reprezentate de titluri, denumite actiuni, pentru a desfasura în comun o activitate comerciala de amploare, raspunzând pentru obligatiile comerciale numai în limita aporturilor la capitalul social, pentru a împarti profitul rezultat sau suporta eventualele pierderi rezultate din activitatea desfasurata. OFERIM GAZDUIRE SEDIU SOCIAL IN MUN. BUCURESTI SI IN ALTE ORASE SI PE PERIOADE MAI MARI DE 1 AN. Societatea pe actiuni este organizata si functioneaza pe principiul separatiei puterilor, organe de deliberare, decizie, administrare, reprezentare, supraveghere si control. Datorita rolului important pe care societatea pe actiuni il are in viata economica, Legea nr.31/1990 asigura o reglementare cuprinzatoare acestei forme de societate. Potrivit art. 3 din lege, societatea pe actiuni este societatea ale carei obligatii sunt garantate cu patrimonial social; actionarii sunt obligati numai pana la concurenta capitalului subscris. Capitalul social minim subscris la societatile comerciale pe actiuni este de minim 25000 de euro, echivamentul in lei. NU POT FI ACTIONARI SAU MEMBRII AI ORGANELOR DE CONTROL Potrivit art. 211 din Codul Civil nu pot face parte din organele de administratre si de control ale persoanei juridice: - Incapabilii, cei cu capacitate de exercitiu restrânsa, cei decazuti din dreptul de a exercita o functie în cadrul acestor organe, precum si cei declarati prin lege sau prin actul de constituire incompatibili sa ocupe o astfel de functie.
- Actele încheiate cu încalcarea dispozitiilor alin. (1) sunt anulabile. Acestea nu pot fi anulate pentru simplul fapt ca persoanele care fac parte din aceste organe sunt incapabile ori incompatibile, dupa caz, sau pentru ca acestea au fost numite cu încalcarea dispozitiilor legale ori statutare, daca nu s-a produs o vatamare.
- De asemenea nu pot fi asociati si administratori persoanele care au fapte înscrise în cazierul fiscal.
- Sunt incapabili (lipsiti de capacitatea de exercitiu, adica de a face acte juridice în nume propriu), minorii sub 14 ani si interzisii judecatoreste. Tot incapabili,în sensul art. 211 NCC, sunt si cei cu capacitatea de exercitiu restrânsa, caci acestia nu pot face acte de dispozitie decât cu încuviintarea reprezentantului legal si cu autorizarea prealabila a autoritatii tutelare, ceea ce este de neconceput în cazul unor persoane juridice, care încheie o multitudine de acte juridice.
TIPURI SOCIETATI PE ACTIUNISocietatea pe actiuni de tip deschis Societatea pe actiuni de tip deschis este acea societate în care actionarii au dreptul nelimitat sa înstraineze actiunile care le apartin, acestea si alte hârtii de valoare putând fi vândute public unui cerc nelimitat de persoane. În România, numarul actionarilor nu este limitat, iar capitalul social minim necesar pentru înregistrarea acestui tip de societate reprezinta echivalentul în lei a 25.000 euro. Societatea pe actiuni de tip inchis Societatea pe actiuni de tip închis este societatea în care actionarii au dreptul sa vânda propriile actiuni numai în cadrul societatii (actionarilor ei sau însasi societatii). Potrivit legilor românesti, societatea pe actiuni de tip închis nu poate avea mai mult de 50 de actionari, iar capitalul social nu poate fi mai mic de 10 mii de lei. MODUL DE ADMINISTRARE A SOCIETATILOR PE ACTIUNI Societatile pe actiuni pot fi administrate in doua moduri: unitar sau dualist. In modul unitar societatile pe actiuni sunt administrate de un consiliu de admnistratie format dintr-un presedinte si membrii sau de un administrator unic. In modul de administrare dualist administrarea de face de catre un directoarat si un consiliu de supraveghere. ACTE NECESARE INFIINTARE SA - 3 denumiri de firma;
- copii de pe actele de identitate ale viitorilor actionari, administratori, cenzori si a auditorului financiar;
- copie de pe actul de proprietate a imobilului unde va fi noul sediu social;
SERVICII OFERITE INFIINTARE SA - Redactarea actului constitutiv;
- Rezervarea denumirii firmei
- Redactarea contractului pentru sediul social;
- Completarea tuturor formularelor;
- Consultanta gratuita;
- Intocmirea dosarului;
- Depunerea dosarului la registrul comertului;
|