Orice operator economic, indiferent de domeniul de activitate, are obligatia legislativa de a incheia un contract de prestari servicii DDD (dezinsectie, deratizare, dezinfectie) cu o societate autorizata. Acest contract va fi verificat in cazul unui control din partea D.S.V., D.S.P., politiei locale, A.N.P.C., si nu numai. De asemenea, acest tip de contract va fi solicitat de catre organele abilitate pentru autorizarea punctului de lucru. In cazul afacerilor din domeniul alimentar, dezinsectia trebuie efectuata lunar si ori de cate ori este nevoie, in cazul apartiei unui focar. Deratizarea se executa ori de cate ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni. Pentru societatile comerciale cu activitate in sectorul nonalimentar, dezinsectia si deratizarea se fac ori de cate ori este nevoie dar nu la intervale mai mari de 3, respectiv 6 luni. Insectele zburatoare sunt un pericol purtator de boli, transportand o multimie de agenti patogeni periculosi. Fiecare are potentialul sa contamineze alimentele pe care le mancam, punandu-ne viata in risc. Acestea traiesc si se inmultesc in conditii mizere si sunt extrem de mobile. Controlul acestor pericole este esential oriunde sunt prezente alimente, de la unitati de prepare ale alimentelor pana la locuri unde se serveste masa si alte zone sensibile. Un studiu recent al Pest Control Operators a aratat ca insectele zburatoare reprezinta un risc mai mare pentru siguranta alimentelor decat o fac gandacii, sobolanii si soarecii la un loc. Controlul insectelor zburatoare este o cerinta legala in toate restaurantele, zonele de productie si ambalare a alimentelor, reprezentand un capitol important din cadrul HACCP. |