Cetatenii romani pot calatori în Africa de Sud în baza unei vize de intrare obligatorii. Viza se obţine numai de la misiunile Africii de Sud acreditate în strainatate şi se acorda, de regula, cu o valabilitate de 3 luni. Perioada de scurt sejur nu poate depăşi 90 de zile. Începând cu 01 iunie 2010 cetatenii romani care tranziteaza Africa de Sud cu destinatia Lesotho, Swaziland, Namibia, Zimbabwe, Botswana sau Mozambic, sunt nevoiţi să obtina o viză de tranzit sud africana Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare şi regimul de sedere în Africa de Sud, vă recomandăm consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile sud-africane: - Sectia consulara din cadrul Ambasadei Republicii Africa de Sud în Romania, care gestionează eliberarea vizelor pentru cetăţenii români
- Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Africa de Sud (http://www.dfa.gov.za/)
Amenintari teroriste Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Africa de Sud nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile sud-africane şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro ). Siguranta si criminalitate - Africa de Sud este o tara cu un nivel ridicat de criminalitate. În zonele periferice ale oraşelor se produc deseori infracţiuni (tâlhărie, jaf armat, viol).
- Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Africa de Sud să evite deplasările pe jos după lăsarea întunericului şi să nu frecventeze zone necunoscute fără un insotitor localnic.
- Vă recomandăm ca, înainte de sosirea dumneavoastră la aeroport să aveţi asigurat transportul până la locul unde sunteti cazati.
- În cazul folosirii unor autoturisme închiriate sau în regim privat este obligatoriu, prin reglementări existente la nivel local, ca, în timpul deplasării, uşile acestora să fie blocate din interior.
- Vă recomandăm ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
- Autoturismele trebuie asigurate cu sisteme de alarmă.
- În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei locale. În cazul pierderii pasaportului romanesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local al politiei, cât şi a celui mai apropiat oficiu consular român.
- Ambasada Romaniei la Pretoria
- Consulatul General al Romaniei la Cape Town
- În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor sud-africane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
- 111
- Ambulanta locala: 10177 sau 082911
- Asistenta în cazuri specialea (crime stop): 086-001011
- Tourist Assistance Unit: +27 (0) 21-418-2853
Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care vă poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege. Sistemul medical Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de calatorie, medicala şi de viata. Sistemul medical în Africa de Sud are două componente, una de stat şi una privată. Asistenta medicala privata se situează la un nivel înalt de performanta. Infrastructura medicala este dezvoltata, existând un număr mare de spitale şi cabinete medicale, cu o repartizare teritoriala echilibrata, în special în orasele de reşedinţa ale provinciilor. Atenţie! În diferite zone ale ţării, mai ales în nord-est (frontiera cu Mozambicul) există pericolul infestării cu malarie. Este recomandată vaccinarea impotriva hepatitei A, poliomielitei, tetanus-ului, febrei tifoide şi febrei galbene. Vaccinarea impotriva febrei galbene este obligatorie în cazul în care persoana care intră în Africa de Sud vine dintr-o zonă endemică . În acest caz este recomandata vaccinarea cu 4-6 saptamâni înaintea calatoriei în Africa de Sud. Informatii suplimentare se pot gasi pe site-ul:http://www.southafrica.info/travel/advice/healthtips.htm Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului National de Sanatate Publica - Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Condiţii privind traficul auto În Africa de Sud se circula pe partea stanga a sensului de circulatie. În intersectiile nesemnalizate se aplică, în principiu, regula priorităţii de dreapta, dar cel mai uzual se aplica regula primului venit, după oprire prealabilă. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Sistemul de autostrazi şi drumuri nationale este dezvoltat şi bine semnalizat. - Limitele de viteza admise:
- Limita de viteză pe autostrazi este de 120 km/h,
- drumurile naţionale limita de viteză este de 100 km/h.
- În localităţi, limita de viteza este de 60 km/h.
Depăşirea vitezei peste 160 km/h atrage automat arestarea contravenientului. Portul centurii de siguranta este obligatoriu. Utilizarea cartilor de credit Sistemul bancar în Africa de Sud este dezvoltat. Sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă. Reglementari vamale - Transportul substanţelor halucinante şi a drogurilor este considerat crima grava impotriva statului şi se pedepseşte cu detenţie în inchisoare pe viata, neexistând posibilitatea de apel.
- Este interzisă introducerea în ţară a oricăror produse alimentare, seminte sau plante.
- La intrarea în ţară este permisă introducerea următoarelor cantităţi de produse fără a se plăti taxe vamale:
- 400 de ţigări (2 cartuşe);
- 250 grame de tutun;
- 50 de trabuce;
- 1L băuturi spirtoase,
- 2L de vin;
- 50 ml de parfum;
- 250 ml apă de toaletă;
- cadouri, suveniruri şi alte bunuri care să nu depaseasca suma de 500 Rand (aproximativ 80 USD).
- Peste aceste cantitati, taxele vamale aplicabile sunt, de regulă, de 20% din valoarea produselor.
Regimul animalelor de companie Animalele de companie trebuie să fie vaccinate şi supuse unei perioade de carantină de 6 luni. SURSA:www.mae.ro |