Suntem permanent expusi la un nivel scazut de radiatie ionizanta din surse naturale: - radiatie cosmica – particulele de energie inalta si razele gamma bombardeaza Pamantul. Atmosfera planetei actioneaza ca un scut, absorbind o mare parte din energia radiatiei cosmice. Din acest motiv, cei care locuiesc aproape de nivelul marii sunt expusi la o daza de radiatii cosmice mai mica decat cei care locuiesc la munte.
- radiatie terestra – se datoreaza materialelor radioactive care exista in roci si sol: izotopul radioactiv ai potasiului si produsii de dezintegrare ai uraniului si toriului;
- radon – constituie cea mai raspandita de radiatie deoarece radonul gazos a existat dintotdeauna in mediul ambiant. Calea primara prin care el ajunge la noi din pamant este penetrarea prin fundatia locuintelor.
- radiatia naturala din interiorul organismelor noastre – purtam inlauntrul nostru a sursa de radiatie ionizanta imposibil de evitat: radioizotopii potasiu-40 si carbon-14. Acesti izotopi patrund in organism prin lantul alimentar si prin respiratie.
Radiatia ionizanta provenind din aceste surse constituie ceea ce numim radiatie de fond. In plus, suntem expusi si la o radiatie artificiala, provenind din: expunerea medicala (din radiografiile medicale si dentare cu raze X, si din tratamentele prin iradiere cu cobalt sau injectii cu iod radioactiv); - diverse alte surse (producerea de energie electrica atat in instalatiile clasice cat si in cele nucleare, transportul si depozitarea materialelor nucleare, programele de testare a armamentului nuclear, cat si din alte activitati umane, cum ar fi fumatul, arderea gazului pentru incalzire si gatit, utilizarea fosfatilor ca fertilizatori si privitul la televizorul color).
Trebuie mentionat ca mai mult de 80% din expunerea la radiatie ionizanta se datoreaza radiatiei de fond. |