Termenul de chirurgie dentara ne poate speria, deoarece asocierea termenilor are la baza doua temeri umane importante: frica de bisturiu si frica de dentist. In realitate, chirurgia dentara se refera la actiunile intreprinse la nivelul cavitatii orale, menite sa asigure starea de sanatate a danturii dumneavoastra. Extractia, rezectia, sau interventiile ce preced realizarea implanturilor, acestea sunt doar unele dintre operatiunile ce fac parte din ansamblul numit chirurgie dentara.
Chirurgia dentara = extractie?
Una dintre cele mai cunoscute operatiuni ce tin de chirurgia dentara este extractia dentara. Extractia dentara este una dintre operatiunile de chirurgie dentara ce se foloseste atunci cand dintele este deteriorat si nu mai poate fi salvat prin niciun mijloc, sau pune chiar in pericol sanatatea orala. Un exemplu in acest sens il constituie molarii de minte care, crescand relativ tarziu dupa aparitia dentitiei definitive, nu mai au loc sa erupa in mod corect, sau o fac in mod deficitar. De asemenea, aceeasi molari de minte, in ciuda credintei populare care spune ca aduc un plus de intelepciune, aduc de fapt cu sine si probleme destul de mari, deoarece sunt amplasati intr-o zona greu accesibila curatarii corecte, drept pentru care se pot caria cu usurinta. In aceasta ipoteza, acest lucru va determina extractia lor, tocmai pentru a nu caria si maselele invecinate.
Extractia dentara este practic ultima masura care se ia atunci cand dintele nu mai poate fi salvat. In vederea extractiei este necesara o discutie prealabila cu medicul dentist, care va va expune motivele pentru care se recurge la o astfel de interventie, dar solutiile ce pot fi adoptate ulterior interventiei. Este de retinut faptul ca post interventie chirurgicala dentara este necesara o atentie sporita, deoarece zona va fi practic o plaga, o rana care trebuie ingrijita corespunzator, mai ales din cauza faptului ca aceasta se pozitioneaza in zona orala, in mediu umed, puternic expusa bacteriilor.
Alte operatiuni de chirurgie dentara - implantul dentar si rezectia apicala
Solutia cea mai la indemana pentru pacient dupa o extractie dentara este reprezentata de implantul dentar. Acesta practic va avea rolul de a reface structura dentara prin implantarea unui dinte nou, din material ceramic, realizat in functie de caracteristicile si fizionomia dentara a pacientului.
Rezectia apicala reprezinta o procedura de chirurgie dentara ce presupune extirparea tesutului osos si/sau a varfului radacinii dintelui cu infectie, ca ultima solutie de salvare a unui dinte in pericol de a fi extirpat. Procedura se face sub anestezie si necesita tratarea sau retratarea endodontica, la microscop si realizarea mai apoi a rezectiei apicale. Rezectia apicala este necesara atunci cand tesutul din jurul dintelui este afectat de infectie, iar recuperarea dupa aceasta procedura se face destul de usor, cu respectarea regulilor mentionate de catre medicul stomatolog (mentinerea unei pauze in ceea ce priveste fumatul, hrana cat mai moale, mai putin fierbinte, rece sau crocanta, igiena blanda a dintilor, mai ales in zona in care s-a intervenit chirurgical).
Chirurgia dentara ne asigura practic functionarea constanta si in siguranta a danturii, fiind o ramura a medicinii dentare pe care nu o putem neglija. Este important sa mergem la medicul stomatolog chiar de la primele semne de aparitie ale unor afectiuni, pentru ca netratate, acestea se pot transforma in probleme serioase la nivelul danturii, care nu se vor putea remedia altfel decat prin chirurgie dentara.
Chirurgia dentara se face astazi prin mijloace moderne, aproape fara durere si in timp relativ scurt. Practic, etapele pe care le are in vedere medicul stomatolog sunt clare, tocmai datorita aparaturii moderne cu care astazi se pot realiza operatiuni de chirurgie dentara care sa scuteasca asadar pacientul de durere, efort si de timp pierdut.