e asigura piese de schimb pentru toate tipurile de granulatoare: a) BUHLERb) VAN AARSENc) LAMECCANICAd) GENERAL DIESe) DG1 (granulatoare rusesti)f) CPMg) Altele Caracteristici tehnice ale matritelor: - a) Matrite executate din otel inalt aliat de mare rezistenta X13Cr45.
- b) Role cu caneluri sau cu gauri.
- c) Bandaje de schimb pentru role.
Pentru toate aceste repere se aplica tratament termic special în vacuum pentru o crestere a duratei de functionare.Diametrul si configuratia gaurilor se executa in conformitate cu cerintele beneficiarilor. 1. Pentru cresterea duratei de viata a matritelor si rolelor de granulare in procesul tehnologic de realizare a retetelor de fabricatie a furajelor, este foarte important sa se tina seama de urmatoarele aspecte: In Figura alaturata se pot observa: Doua sectiuni transversale dimensionale discretizate pe lungimea laturii modelului. Sectiune transversala este „L” si rezolutia „a”. Spatiul ocupat de pori este negru si boabele sunt gri. La cea mai mare rezolutie, chiar si canale inguste sunt rezolvate cu mai mult de 20 de noduri cu zabrele. a) Matritele trebuie sa fie rodate inainte de fi puse in functiune. b) Sa se utilizeze materie prima fara silicati/nisip, pietre sau corpuri metalice. In acest sens, pentru eliminarea corpurilor metalice, este foarte benefica montarea pe fluxul tehnologic a unui magnet permanent pe conducta. c) Macinisul trebuie sa aiba dimensiuni cat mai mici; ar fi ideal ca diametrul gaurilor sitei morii cu ciocanele sa fie cu pana la 1,0 mm mai mic decat diametrul gaurilor matritei. d) Sa se utilizeze abur tehnologic de buna calitate, cu un reglaj continuu si eficace. e) Sa se realizeze o conditionare corecta a produsului inainte de presare, astfel incat sa se asigure o temperatura si o umiditate optima la intrarea in matrita. De exemplu o temperatura de conditionare mai mare de 750 C va conduce la o infundare a matritei, iar o temperatura de conditionare sub 690 C va avea ca efect o uzura prematura a suprafetelor active ale matritei. f) Sa se efectueze un reglaj corect al rolelor fata de matrita. g) Adaosul de ulei/grasimi sa nu fie mai mic de 2 %. h) Sa se realizeze curatirea gaurilor matritei atunci cand linia de granulare se opreste pentru o perioada mai mare de 2-3 ore, cu un amestec de tarate, ulei (2%) si o pudra abraziva (2%).Este ideal ca inainte de orice oprire de productie, in matrita sa se introduca un amestec de malai sau de ovaz. 2. Pentru obtinerea unor granule de foarte buna calitate, raportul de compresie al matritei, care se calculeaza dupa formula R = G/D, trebuie sa fie cuprins intre 14 si 20, unde: - G = grosimea matritei, in mm.
- D = diametrul gaurilor matritei, in mm.
In cazul in care raportul de compresie este prea mare, va rezulta o calitate foarte buna a granulelor (peletilor) principalul dezavantaj este o uzura prematura a suprafetelor de lucru a matritei. In cazul in care raportul de compresie este prea mic, durata de viata a matritei va creste destul de mult, dar principalul dezavantaj va fi o calitate slaba a granulelor (peletilor), ceea ce va avea ca efect sfaramarea acestora. Furnizorii de piese de schimb pentru linii de granulare vor evita intotdeauna sa dea un raspuns la intrebarea “care este durata de viata standard a matritelor pentru conditii normale de exploatare”, dar din experienta utilizatorilor, aceasta este de minim 1.500 ore de functionare si poate ajunge si pana la 5.000 de ore de functionare. In ceea ce priveste durata de viata a rolelor de granulare, aceasta este de minim 800-1.000 ore de functionare. |