Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Albania pentru calatorii care nu depăşesc 90 de zile. Dacă se depăşesc 30 de zile de şedere sunteţi obligat să vă prezentaţi la cel mai apropiat centru de poliţie pentru a anunţa şederea şi adresa la care locuiţi. Pentru şederi ce depăşesc 90 zile, este necesara obtinerea unui permis de sedere sau de muncă, eliberat de Ministerul de Interne. Acesta se eliberează în baza unui vize obţinute de la una dintre misiunile diplomatice ale Albaniei în străinătate. La intrarea pe teritoriul Albaniei, este necesară plata unei taxe de intrare de 10 euro, pentru care se eliberează chitanţă. Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională albaneză, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile albaneze: - Ministerul Afacerilor Externe al Albaniei (www.mfa.gov.al)
- Ambasada Republicii Albania în România.
Amenintari teroriste Riscul amenintarilor teroriste în Albania este scăzut. Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile albaneze şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). Siguranţă şi criminalitate Vă recomandăm evitarea deplasarilor în zona de frontiera a Albaniei cu provincia Kosovo, unde există riscul prezenţei unor dispozitive explozive amorsate, rămase din perioada conflictului din Kosovo din 1999. Albania este o ţară relativ sigură din privind siguranta turistilor straini, însă este necesară luarea unor masuri de protectie personala Tipurile de infracţiuni întâlnite în Albania sunt traficul de narcotice, traficul de fiinte şi organe umane, spălarea de bani, traficul de armament usor, traficul de autoturisme second-hand. Recomandăm insistent tuturor cetatenilor romani să evite implicarea în astfel de fapte, să evalueze cu discernământ propunerile sau ofertele de colaborare primite de la persoane fizice sau juridice din Albania şi, în caz de necesitate, să solicite asistenţa unui avocat. Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate. Recomandări: - Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil .
- În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
- Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
- În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor.
- Nu acceptaţi sume de bani sub formă de împrumut de la străini şi nu asiguraţi transportul în România a unor colete (acestea pot conţine materiale interzise – narcotice sau arme usoare).
În cazul unor incidente în care vă este afectată siguranţa personală sau a bunurilor dvs, contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale. În cazul pierderii pasaportului romanesc sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Ambasada României la Tirana. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor albaneze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale: - 129 – Poliţia
- 128 – Pompieri
- 127 – Serviciul medical de urgenţă
- 124 – Informatii speciale
Vă recomandăm, de asemenea, să sesizaţi Ambasada României la Tirana, care vă poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege. Sistemul medical Deşi nu este obligatorie, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Albania să încheie poliţe de asigurare medicală, pentru întreaga durată a deplasării. Condiţii privind traficul auto Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.Regulile de circulaţie sunt similare celor din România. - Starea drumurilor
- Starea drumurilor şi a infrastructurii rutiere este în general precară.
- Parcarea
- În Tirana şi oraşele municipiu, parcarea în zonele centrale se face cu dificultate. Există parcări cu plată păzite, unde autoturismele se află, în principiu, în siguranţă.
- Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului Pe teritoriul Albaniei, utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor antiradar constituie contraventie şi se pedepseşte cu amendă de aproximativ 30 euro.
- Permisul de conducere În Albania, permisul de conducere românesc, precum şi cel internaţional sunt valabile.
- Informatii pentru cazuri de accident
- În caz de accident uşor:- completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului;- notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
- În caz de accident grav, cu răniţi:- chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor.- adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.- În situaţii de accident auto comis de un străin, în general poliţia rutieră este promptă, asigură asistenţă şi stabileşte împrejurările comiterii accidentului cu operativitate.
Utilizarea cartilor de credit Cartile de credit tip American Express, Visa şi MasterCard sunt acceptate de băncile din Tirana.Se pot face plăţi cu cărţi de credit numai în anumite hoteluri. Reglementari vamale Conform Hotărârii Consiliului de Miniştri al Republicii Albania, persoanele care deţin, la intrarea sau la ieşirea din Albania, sume mai mari de 1.000.000 Leka (aproximativ 8.200 euro), sunt obligate să le declare la autorităţile vamale.Sunt interzise la import armele de foc, narcoticele, articole din patrimoniul cultural naţional. Pot fi introduse băuturi, ţigări etc. în cantităţi rezonabile. Regimul animalelor de companie Este permisă intrarea in Albania cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să posede documentele de însoţire necesare şi să fie vaccinate la zi. |