| | Depozitare fructe si legume | | | | Acest proces presupune urmatoarele echipamente: depozite pentru pastrare mere cu temperatura si umiditate controlata, tunele de congelare pentru fructe si legume, depozite pentru pastrare fructe si legume in stare congelata, sisteme de umidificare cu apa atomizata, sisteme pentru controlul umiditatii relative a aerului. Legumele si fructele reprezinta organisme vii in tesuturile carora au loc si dupa recoltare procese metabolice . Rolul tehnologiilor frigorifice de conservare consta in reducerea intensitatii acestora si in special a respiratiei si in eliminarea sau diminuarea proceselor de descompunere datorate microorganismelor. Preracirea rapida imediat dupa recoltare, depozitarea la temperaturi apropiate punctului de congelare, asigurarea pe toata durata pastrarii a unor valori ridicate de umiditate relativa in aer sau congelarea rapida in pat fluidizat a fructelor si legumelor mici, reprezinta cateva din aplicatiile de racire care au ca rezultat pastrarea prospetimii fructelor si legumelor. | | | | | | |