Potrivit legii, malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generator de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice. Personalul medical rsspunde civil, disciplinar si penal pentru prejudiciile produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiei, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.
CUM SE POT OBTINE DESPAGUBIRILE?
Despagubirile constand in daune de natura morala sau materiala se pot solicita atat in cazul raspunderii civile prin formularea de actiuni in instanta, cat si in cazul raspunderii penale a personalului medical, prin constituirea ca parte civila.
Mai mult decat atat, personalul medical poate sa fie exclus din profesie in cazul in care i se va stabili o sanctiune de ordin disciplinar.
De retinut ca actele de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni, astfel încat, va recomandam sa apelati in timp util la serviciile unui avocat specializat in domeniu.