Belarus - Ambasada Republicii Belarus in Romania Afisari: 3859
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 1575
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str.Tuberozelor, nr. 6, sector 1, sector 1
-------------------------
Phone: Telefon
  0212231776; 0212231763; 0212224288
-------------------------
Web: Internet
  email: romania@mfa.gov.by
  site:

 
Conditii de intrare si regim de sedere  
Detalii  

Pentru cetăţenii români, posesori de pasapoarte simple, care doresc să călătorească în Belarus, este necesară obţinerea vizei de intrare.

Excepţie fac posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu. Termenul de şedere al cetăţeanului străin coincide cu termenul vizei acordate şi nu poate să depăşească 90 de zile într-un an, începând din ziua intrării pe teritoriul acestui stat. Dacă cetăţeanul străin are intenţia să stea mai mult decât termenul indicat de viză, el este obligat să îndeplinească formalităţile necesare pentru prelungirea dreptului de şedere temporară. Aceste formalităţi se aprobă de Autoritatea pentru Străini din cadrul Ministerului de Interne belarus (Tel: +375 17 231 3809). Pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite formalităţi şi achitată o taxă. Termenul în care sunt soluţionate astfel de cereri este de 3-6 zile lucrătoare. Dacă este necesar, vizele de afaceri şi cele pentru scopuri personale pot fi prelungite peste perioada maximă de 90 de zile.

Condiţiile de intrare în Belarus sunt prevăzute de legea privind regimul străinilor care a intrat în vigoare la data de 5 februarie 2006. Acestea sunt următoarele:

  • deţinerea unui paşaport şi a unei vize valabile de intrare în această ţară, care poate fi obţinută numai la oficiile consulare ale Republicii Belarus din străinătate. Pe cale de excepţie, aceasta poate fi obţinută pe teritoriul Republicii Belarus numai de la Oficiul consular din cadrul Aeroportului Internaţional Minsk-2;
  • deţinerea de documente care atestă scopul declarat al călătoriei (invitaţie, rezervare de servicii turistice, voucher, bilete de călătorie, asigurare medicală, carte verde etc.);
  • deţinerea mijloacelor financiare necesare acoperirii cheltuielilor pe durata călătoriei (dacă cetăţeanul străin stă mai mult de o lună, trebuie să deţină cel puţin 25 unităţi de bază/lună, dacă stă mai puţin de o lună trebuie să deţină cel puţin 1 unitate de bază pentru fiecare zi de şedere, iar dacă tranzitează teritoriul Belarus trebuie să deţină cel puţin 5 unităţi de bază. O unitate de bază = 31.000 ruble belaruse = cca 15 USD).

Perioada maximă de şedere, în cazul vizei de tranzit, este de 48 ore din momentul intrării, cu excepţia situaţiilor neprevăzute (calamităţi naturale care perturbează circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor de transport, starea de sănătate, numai dacă aceasta a fost constatată de un medic din R. Belarus, când este nevoie de transbordarea dintr-un mijloc de transport în altul şi cazul fortuit). Pentru obţinerea acestui tip de viză, în documentul de călătorie trebuie să existe şi o viză valabilă a unui stat riveran, care să justifice tranzitul. Cei care tranzitează R. Belarus folosind mijloace auto sunt obligaţi să folosească itinerariul prestabilit pe arterele de comunicaţii internaţionale din această ţară, iar opririle pentru odihnă se pot realiza numai pe cursul acestora.

Noua lege privind regimul străinilor introduce şi instituţia „Cartei de Migraţie”. Aceasta este un document, care, cu câteva excepţii, trebuie completat de către toţi cetăţenii străini la intrarea în R. Belarus, conţine informaţii despre aceştia şi este pus la dispoziţie gratuit de către autorităţile de frontieră. Carta de Migraţie trebuie prezentată pentru înregistrare la organele Ministerului de Interne, păstrată pe toată perioada şederii şi predată la ieşirea din această ţară autorităţilor belaruse de frontieră. Pentru moment, prevederile referitoare la folosirea Cartei de Migraţie nu se aplică, fiind supuse unui moratoriu până la convenirea unui model comun de document cu Federaţia Rusă.

Cetăţeanul străin este obligat ca în termen de 3 zile de la intrarea pe teritoriul Republicii Belarus, cu excepţia zilelor de odihnă, a sărbătorilor legale şi a zilelor declarate nelucrătoare de către preşedintele Republicii Belarus, să se înregistreze la autorităţile Ministerului de Interne. În situaţia în care şederea depăşeşte 90 de zile, în paşaport va fi aplicată o ştampilă de către autorităţile belaruse abilitate. Cetăţenilor străini înregistraţi la Ministerul de Interne li se vor elibera fişe diplomatice, consulare sau de serviciu, excepţie făcând invitaţii şefilor şi funcţionarilor reprezentanţelor diplomatice străine. Înregistrarea se face pentru termenul indicat în viză şi în poliţa de asigurare.

Legislaţia Republicii Belarus în materia străinilor este foarte strictă şi prevede sancţiuni administrative sau penale, urmate de expulzarea din ţară. Cetăţeanul străin poate fi expulzat şi în cazul în care autorităţile belaruse apreciază că acesta pune în pericol siguranţa naţională, ordinea de drept, bunele moravuri, sănătatea populaţiei, drepturile şi libertăţile cetăţenilor R. Belarus şi ale cetăţenilor altor state. Criticarea deschisă a realităţilor din R. Belarus sau participarea, chiar involuntară, la acţiuni ale opoziţiei a cetăţenilor străini pot atrage, după caz, refuzul acordării vizei sau al permisiunii de intrare, respectiv reţinerea, sancţionarea administrativă sau penală şi expulzarea. Expulzarea poate fi dusă la îndeplinire prin plecarea benevolă a străinului sau sub escortă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor şi de intrare prevăzute de legislaţia naţională a Republicii Belarus, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile belaruse:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus (www.mfa.gov.by )
  • Ambasada Republicii Belarus din Bucureşti (Şos. P. Kiseleff 55, Vila 6, sector 1; Telefon: 021-223 1776; 021-223-3510; Fax: 021-223-1763; E-mail: romania@belembassy.org    

Conform legilor belaruse, cetăţenilor străini şi persoanelor fără cetăţenie le este interzisă intrarea şi şederea fără aprobare specială din partea autorităţilor belaruse în următoarele locuri şi obiective de pe teritoriul Belarus:

  • în zona de frontieră a R. Belarus (în punctele şi fâşia de frontieră)
  • zonele în care se execută operaţiuni speciale antiteroriste, obiectivele şi unităţile militare care aparţin Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Trupelor de Frontieră şi Comitetului Securităţii de Stat,
  • zona în care a fost dispusă evacuarea sau izolarea populaţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Miliţia: 02
  • Pompierii: 01
  • Salvarea: 03

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiului consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Poliţa de asigurare eliberată de companiile de asigurări străine trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să acţioneze în decursul perioadei de şedere a străinului în Belarus, să fie valabilă pe teritoriul Belarus, suma asigurată trebuie să fie mai mare de 5000 USD, să cuprindă cazurile de asigurare prevăzute de legislaţia Belarus cu privire la asigurarea medicală obligatorie a cetăţenilor străini. Poliţa de asigurare poate fi cumpărată şi pe teritoriul Belarus de la agenţiile de asigurare existente în punctele de trecere a frontierei. Pentru a vizita această ţară nu trebuie făcute vaccinuri speciale.

Cetăţenii români care vizitează Belarus sunt sfătuiţi să evite zonele cu nivel ridicat de radiaţii, care sunt situate în partea de sud-est a ţării.

Condiţii privind traficul auto

Starea generală a drumurilor este bună, iar regulile de circulaţie sunt similare cu regulile din România şi din alte state europene. Limite de viteză sunt 60 km/oră în localităţi; 90 km/oră în afara localităţilor (pentru autovehicule cu o greutate mai mică de 3,5 t); 70 km/oră pentru autovehicule cu o greutate mai mare de 3,5 t; 110 km/oră pe autostrăzi (pentru autovehiculele cu o greutate mai mică de 3,5 t şi 90 km/oră pe autostrăzi (pentru autovehicule cu o greutate mai mare de 3,5 t).

În Belarus este obligatorie folosirea centurii de siguranţă. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

La trecerea frontierei de stat a Republicii Belarus, autovehiculele înmatriculate în alte state trebuie notificate oficiilor locale ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor. Cuponul de evidenţă eliberat de acestea trebuie păstrat şi predat la părăsirea teritoriului Belarus.

Permisul de conducerePe teritoriul Republicii Belarus sunt recunoscute permisele de conducere internaţionale.

La 1 ianuarie 2006 a intrat în vigoare noul cod rutier al Republicii Belarus. Acesta cuprinde prevederi referitoare la condiţiile ce trebuie îndeplinite de şoferii mijloacelor de transport înmatriculate în alte state, după cum urmează:

Conducătorii mijloacelor de transport auto care nu sunt înmatriculate în Republica Belarus şi se găsesc temporar (până la trei luni) pe teritoriul acestei ţări au obligaţia de a avea asupra lor certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport, cartea verde şi permisul de conducere în conformitate cu Convenţia privind circulaţia rutieră, semnată la Viena la 8 noiembrie 1968, sau permis de conducere al statului de cetăţenie însoţit de traducerea legalizată oficial, în limba belarusă sau în limba rusă. Ei sunt obligaţi, de asemenea, să poarte pe mijlocul de transport semnul distinctiv şi numerele de înmatriculare ale statului în care este înmatriculat mijlocul de transport respectiv.

Transportul publicTransportul public deţine o pondere mare, întrucât 75% dintre localnici folosesc mijloacele de transport în comun. Există 732 de curse de autobuz regulate pentru transportul urban, 2585 de curse regulate pentru transportul interurban, şi 500 de curse regulate destinate transportului internaţional. În prezent, există o singură cursă săptămânală pentru transportul feroviar de călători, pe ruta Minsk-Bucureşti, iar în timpul sezonului estival sunt două.

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate principalele tipuri de cărţi de credit folosite în mod curent pe plan internaţional, acolo unde sunt afişate însemnele cardurilor respective. Cărţile de credit pot fi utilizate la orice bancomat (ATM) care va elibera bancnote naţionale. Datorită reţelei reduse de terminale (POS-uri), cărţile de credit nu sunt frecvent utilizate în Belarus pentru efectuarea de plăţi.

Reglementări vamale

Cetăţenii străini pot scoate din Belarus o sumă în valută de pană la 3.000$, fară a fi nevoie să fie declarată. Sumele cuprinse între 3.000$ şi 10.000$ trebuie declarate la frontieră fară justificarea sursei de provenienţă. Este interzisă scoaterea din ţară a sumelor în valută mai mari de 10.000$.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.

 
 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Accidente de circulatie   |  Actiuni posesorii  |  Ambasade si consulate din romania  |  Asigurarea de mijloace de transport  |  Asistenta auto  |  Bilete transport rutier  |  Birou traduceri bucuresti  |  Cancelarie sectie consulara  |  Carte verde  |  Carti credit europene  |  Cetatenii romani posesori pasapoarte simple  |  Conditii intrare regim sedere  |  Consulate din romania  |  Curse regulate transport  |  Documente consulare   |  Eliberare pasaport  |  Eliberare vize frontiera  |  Eliberari pasapoarte  |  Informatii turistice  |  Interventii situatii urgenta  |  Legislatia in vigoare  |  Mijloace de transport  |  Ministerului afacerilor externe   |  Numere de telefon  |  Obiective turistice  |  Obiectivele turistice   |  Obtinere documente credit  |  Obtinere permis sedere romani  |  Oficiile consulare  |  Oficiul consular roman  |  Oficiul roman drepturile de autor  |  Pasapoarte diplomatice serviciu  |  Pasaport temporar  |  Perioada maxima sedere belarus  |  Permis international auto  |  Permis sedere temporara  |  Permisul de sedere  |  Plan afaceri  |  Polita de asigurare  |  Prelungirea dreptului de sedere  |  Produse naturale  |  Produse turistice  |  Program lucru sectia consulara  |  Sectia consulara ambasada  |  Sectia consulara ambasada bucuresti  |  Servicii turistice  |  Serviciu gratuit  |  Serviciu medical   |  Sesizarea oficiului consular roman  |  Situatiilor financiare  |  Stea de mare  |  Traduceri autorizate bucuresti  |  Traduceri autorizate sector 1  |  Transport auto international  |  Transport autovehicule  |  Transport curse speciale  |  Transport interurban  |  Transport rutier   |  Viza intrare obligatorie romani  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.