Sarpanta, impreuna cu acoperisul, alcatuiesc ,,PALARIA CASEI,, -reprezentand unul din elementele determinante ale oricarei case care ne protejeaza impotriva intemperiilor (ploaie, zapada, etc.) si impresioneaza prin anvergura si estetica detaliilor sale arhitecturale. Foarte multe persoane fac confuzie intre sarpanta si acoperis si, pentru a elimina acesta confuzie, ne-am gandit sa lamurim aceasta problema: - Sarpanta este partea superioara a unei constructii care serveste drept suport pentru montarea invelitorii (tabla, tigla ceramica sau metalica, etc.) sau a hidroizolatiei in cazul sarpantei tip terasa. Aceasta poate fi pe structura din lemn (capriori, ferme, pane, stalpi, etc.), metal sau beton si are rol structural, obligatoriu trebuie sa fie calculata la vant, uragane, zapada si seism.
- Acoperisul este ansamblul format din sarpanta, invelitoare, pazie, saceac si elementele de scurgere a apelor pluviale (jgheaburi, burlane, dolii, coame)
In mod figurat, sarpanta este ”palaria” unei constructii, fie ca aceasta este realizata pe structura din lemn, zidarie, beton, etc. De-a lungul istoriei, rolul palariilor a fost unul divers, de la protectie contra frigului, motive religioase sau ceremoniale, pana la simbolul nobletei, respectului si rafinamentului. Cel mai elocvent exemplu este Marea Britanie, unde palariile doamnelor de elita, in frunte cu Reginele de-a lungul timpului, reprezinta un blazon al clasei din care fac parte. Desi necesitatea sarpantelor este incontestabila si de neinlocuit, acestea sunt in mare parte neglijate de unii proiectanti si constructori, care le trateaza ca pe niste simple accesorii ale unei case. |