Intervenţie/asistenţă/consultanţă psihologică: - terapii standard de relaxare şi sugestive;
- consiliere (ex. prin tehnici comportamentale) specifica obiectivelor medicale (ex. creşterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viaţă, pregătire preoperatorie, prevenţie terţiară în cadrul bolilor cronice etc.).
- asistenţa bolnavilor terminali.
- terapii de scurtă durată focalizate pe problemă, prevenţie terţiară, recuperare şi reeducare (individuale, de grup, cuplu şi familie).
- consiliere psihoeducationala.
- consiliere scolara si orientare vocationala.
Problemele complexe ce se ivesc in lumea limbajului au etiologii si simptomatologii diverse. Recuperarea este importanta pentru evolutia psihica in parametrii normali, formarea unui limbaj necesar intelegerii si acceptat de comunitate. Copilul care pana la varsta de 3 ani foloseste un numar redus de cuvinte, pe care le pronunta alterat, nu poate forma propozitii simple, desi are auzul bun si organele fono-articulatorii normal dezvoltate, poate fi considerat ca avand intarziere in dezvoltarea limbajului. Terapia preventiva si interventia timpurie ar trebui sa preocupe parintii ai caror copii manifesta chiar si mici tulburari in planul limbajului verbal, capacitatii de concentrarea, a atentiei, memoriei auditive si vizuale, toate acestea putand avea influenta negativa asupra dezvoltarii normale a copilului. |