Robinetele termostatice sunt echipamente destinate reglarii individuale a temperaturii dorite pentru fiecare incapere. Utilizate impreuna cu repartitoarele de costuri, robinetele termostate constituie un mijloc modern de economisire si gestionare eficienta a consumului de energie termica pentru incalzire. Robinetele termostatice permit mentinerea constanta a temperaturii din interiorul incaperilor, in functie de valoarea setata de utilizator, actionand in sensul modificarii debitului de agent termic care intra in radiator si in functie de aporturile de caldura din interiorul camerei sau din exterior. Senzorul termostatic este prevazut cu un sistem pe baza de burduf, umplut cu lichid sau gaz, sensibil la temperatura.Cresterea sau scaderea temperaturii mediului ambiant modifica proprietatile lichidului sau gazului, actionand asupra robinetului in sensul inchiderii sau deschiderii. Senzorul termostatic permite reglarea temperaturii in intervalul 6°C - 28°C. Limita inferioara 6°C, este necesara pentru protectia antiinghet a instalatiei de incalzire. Temperatura ambianta dorita se regleaza prin rotirea senzorului termostatic. Scala de temperatura inscriptionata pe termostat stabileste corelatia cu temperatura ambianta. Indicatiile inscrise pe scala; sunt doar orientative, intrucat temperatura ambianta; obisinuta depinde de sursa de caldura. Atingerea temperaturii reglate este influentata de diversi factori: temperatura exterioara, temperatura agentului termic, tipul si starea de izolare a incaperii, starea de functionare a instalatiei de incalzire, etc. Recomandari: Descarcati: - Nu acoperiti senzorul termostatic sau corpul de incalzire. Draperiile, mobilierul sau alte obiecte asezate in fata corpurilor de incalzire, impiedica buna difuzare a caldurii. Astfel va incalziti mai putin, consumand mai multa energie termica.
- Nu aerisiti incaperea fara a fixa senzorul termostatic la pozitia antiinghet - 6°C. in caz contrar veti avea consumuri mari de energie termica.
- Pe timpul noptii, sau in timpul zilei, in camerele nelocuite reglati senzorul termostatic la o gradatie inferioara. Puteti chiar sa inchideti robinetele in camerele in care nu locuiti.
- Scaderea temperaturii cu 1°C echivaleaza cu reducerea consumului de energie termica cu aproximativ 6%. Pentru ca fiecare grad conteaza in costul incalzirii, puteti regla temperaturi diferite pentru fiecare incapere in functie de confortul dorit.
- Pentru a evita depunerile de sedimente, pe perioada verii, cand nu se furnizeaza agent termic, este necesara deschiderea la maxim a robinetului prin reglarea senzorului termostatic pe pozitia “5”.
|