Suntem o casă ca acasă, așa că oaspeții nu citesc un meniu și nu comandă ca la un restaurant. Tanti Mariana, bucătăreasa noastră minune, își face meniul zilnic, în funcție de ingredientele cele mai proaspete și mai bune pe care le găsește în Cârțișoara sau în satele vecine. Unii ar spune că asta seamănă cu ce fac restaurantele sofisticate ale lumii. Noi spunem că așa, cei care ajung la noi, învață bogăția culinară a zonei Făgărașului. O întreagă comunitate contribuie la masa din Casa Moșului. Ghita ne aduce dimineața lapte de bivoliță. Baciul Rică ne trimite brânză de burduf, proaspătă sau maturată, ori telemea de la stâna lui de munte de pe Valea Bâlii, unde oile pasc printre bujori de munte și romanițe. Păstrăvul e proaspăt pescuit din păstrăvăria din sat. Ierburile vin din grădini de țară. Carnea, fie ea de pui, vițel, porc sau oaie nu seamănă deloc cu cea de la supermarket. Fructele din livezile noastre ajung gem pentru micul dejun, iar albinele din stupii noștri fac cea mai dulce miere din lume. Pe încercate! Despre tanti Mariana se spune, pe bună dreptate, că e regina sarmalelor, deși unii călători au încoronat-o deja ca regina tocăniței de berbecuț ori vițel. Dar dacă nu i-ați gustat ciorbele ori chiftelele, caltaboșul ori păstrăvii la grătar, cârnații de porc ori prăjitura cu mere, ar trebui să vă grăbiți spre Cârțișoara să o faceți. |