Medicina muncii este specialitatea care studiaza relatia om-munca, adaptarea omului la munca si adaptarea muncii la persoana care o efectueaza. Medicina muncii are drept scop evaluarea riscurilor de imbolnavire la care este supus angajatul la locul de munca, in functie de natura activitatii/muncii pe care o desfasoara si a factorilor de risc la care este supus, precum si prevenirea, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a accidentelor de munca si promovarea sanatatii. Centrul medical CMMH se preocupa de sanatatea angajatilor si ajuta la prevenirea aparitiei imbolnavirilor datorate factorilor de risc profesional sau la agravarea unor afectiuni preexistente in mediul profesional. Serviciile oferite de CMMH sunt: - Evaluarea riscurilor privind imbolnavirile profesionale.
- Monitorizarea starii de sanatate a angajatilor prin:
– examene medicale la angajare - examene medicale de adaptare – control medical periodic (anual sau semestrial in functie de specificul activitatii) - examen medical la reluarea activitatii - Reabilitarea, recoversia, reorientarea profesionala apersoanelor si angajatilor in caz de accidente de munca, boli profesionale, boli cronice sau boli datorate factorilor de risc existenti la locul de munca.
- Consilierea angajatorului si angajatului cu privire la existenta gradului de imbolnavire profesionala, la starea de securitate si sanatate in munca, comunicarea Riscului Profesional, catre toti factorii implicati.
- Consilierea angajatorilor cu privire la adaptarea muncii si a locului de munca la caracteristicile pshihofiziologice ale angajatilor.
- Consilierea angajatorilor in vederea formularii strategiei de securitate si sanatate la locul de munca.
- Consilierea angajatilor cu privire la protectia maternitatii la locul de muna.
- In plus, Centul Medical CMMH poate oferi cursuri de prim-ajutor, curs ce este impus de ITM tuturor firmelor ce au peste 50 de angajati.
Pentru a evalua aptitudinea / inaptitudinea medicala la angajare / control periodic, CMMH efectueaza la sediul dumneavoastra, in functie de locul de munca, postul ocupat, expunerea la factorii de risc, urmatoarele investigatii: Intocmirea dosarului medical, examen clinic general si eliberarea fisei de aptitudine (aviz de specialitate medicina muncii) Viziotest: pentru persoanele care sunt expuse la suprasolicitare vizuala (utilizatori PC, muncitori la inaltime, la intuneric, in schimburi alterne, conducatori auto sau de diferite utilaje si masinarii, etc.) Audiotest: pentru persoanele expuse la zgomot (muncitorii care lucreaza cu masini-unelte, in hale industriale, soferi, lucratori la inaltime, etc.) Electrocardiograma: pentru personalul expus la efort fizic intens, schimburi alterne, zgomot, suprasolicitare psihica, soferi, lucratori la inaltime, etc. Spirometrie: pentru personalul expus la pulberi si iritanti respiratori Glicemie (test rapid): pentru angajatii care lucreaza in schimburi de noapte, soferi, lucratori la inaltime, etc. Examene de laborator ale sangelui si alte produse biologice: pentru lucratorii comerciali din domeniul alimentatiei publice, personalul care produce si manipuleaza alimente, etc. Examenele efectuate sunt: VDRL, examen coproparazitologic, coprocultura. Examene de laborator ale sangelui (VDRL, HIV, Ag HBS, Ac HVC): pentru persoanele care lucreaza in saloane de infrumusetare si asistenta medicala Examene de laborator ale sangelui (Hemoleucograma, TGO, TGP, Creatinina, Uree sanguina, Acid uric): pentru personalul expus la substante chimice si/sau radiatii ionizante. Examen psihologic: pentru personalul cu functie de conducere / factor de decizie, politisti comunitari, port arma, soferi, lucratori la inaltine, lucratori in schimburi de noapte, manipulatori de substante periculoase/chimice, expunere la radiatii ionizante, zgomot, suprasolicitate psihica, etc. Serviciile medicale oferite pot fi adaptate necesitatilor firmei dumneavoastra in functie de specificul muncii desfasurate (analize medicale – investigatii paraclinice si imagistice, examinari psihiatrice, examen ORL, oftalmologic, neurologic, ginecologic, cardiologic etc.) si se pot asigura si alte investigatii suplimentare la cerere sau, in functie de expunere. Dosarul medical este alcatuit conform Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii a Securitatii si Sanatatii in munca Nr. 319/2006 a HG Nr. 355/17 Mai 2007, precum si a HG care completeaza aceasta lege. |