Extracțiile dentare reprezinta unele dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale. Extractia dentara este o intervenție de necesitate ce consta in îndepărtarea unui dinte care provoacă sau întreține procese locale, regionale sau generale ce nu pot fi stopate prin tratamente conservatoare. Extracțiile dentare sunt recomandate sau sunt necesare in mai multe cazuri si anume, atunci cind dinții raman pe arcada sub forma de resturi radiculare care nu mai pot fi reconstituite prin pivot si coroana datorită înălțimii insuficiente in os si pentru ca nu mai confera rezistența viitoarei coroane. Exista varianta cand un molar prezintă granuloame sau Infecții (gangrene)ce nu mai pot fi tratate prin tratamente conservatoare si care pot întreține procese septice locale si generale si atunci se recomanda extractia molarului. Extractiile sunt recomandate in cazul dinților parodontotici si cu mobilitate de grad 3 sau 4 sau se mai recomanda extractia molarilor de minte (popular maseaua de minte) atunci cind aceștia sunt inclusi si se afla in poziții vicioase iar prezenta lor poate duce la înghesuie dentară. Extractiile dentare se fac si in scop ortodontic pentru a ajuta la alinierea dinților. Extracțiile dentare sunt indicate in cazul dinților cu leziuni traumatice-fracturi radiculare , luxații dentare complexe. Dintii cu carii complicate -gangrene ce provoacă supuratii perimaxilare , dintii care provoacă sau întrețin procese de osteita sau osteomielita, dintii cu gangrene care întrețin procese septice subacute sau cronice in linfonodulii perimaxilari, dintii cu gangrene necomplicate la copii ce prezintă tulburări evidente de creștere si alterare septica cronica a stării generale, in toate aceste situatii se recomnada extractiile dentare. Extracția dinților temporari cu resorbție progresiva prin rizaliza de asemenea trebuie scosi. Dupa extracția dinților va urma protezarea spațiului vindecat prin punții dentare sau prin implant. Alegera protezarii prin punții dentare are avantajul ca se realizează într-un timp mai scurt fata de protezarea prin implant dentar dar alegerea protezarii prin implant are avantajul unui sacrificiu mai mic de substanța dentară adică dinții vecini nu necesita șlefuire. Îngrijirile postoperatorii optime duc la o cicatrizare buna si formarea unui câmp protetic bine conformat. Exista o serie de recomandari postoperatorii pentru ca cicatrizarea sa se faca in conditii optime si anume: - Se evita masticatia cel putin doua ore dupa interventie sau pana cand senzatia de “amorteala” datorata anesteziei nu dispare complet.
- In primele 48 de ore dupa interventie se vor consuma alimente de consistenta redusa, cum ar fi, supe caldute, oua fierte moi, inghetata etc. Se vor alimentele crocante , fierbinti sau condimentate.
- Se vor bea cel putin 1,5 l de apa sau suc de fructe /zi.:
- Se vor aplica pachete cu gheata pe tegumentele fetei din dreptul zonei aspra careia s-a intervenit chirurgical. Aplicatiile se vor face timp de 20 de minute, cu 20 de minute pauza pentru o durata totala de pana la sase ore dupa interventie.
- Nu se va clati gura cu putere si veti lasa solutia utilizata prin clatire sa se scurga usor din gura. Trei clatiri zilnice sunt suficiente , timp de doua saptamani dupa interventie.
- Se va evita pe cat posibil, sa se bea lichide cu paiul, sa se sufle nasul intrucat acestea pot afecta negative vindecarea unor zone ale arcadei superioare ( maxilar). Folositi, la nevoie, un decongestionant nazal/sinuzal.
- Pentru a se opri sangerarile minore se va aplica si mentine sub presiune in zona interventiei pentru aproximativ 20 de minute cateva comprese sterile;
- Zonele cavitatii bucale neafectate de interventie trebuie igienizate conform regulilor uzuale: periaj de doua ori pe zi, dar neurmat de clatire puternica. Ata interdentara trebuie folosita in fiecare seara. Dupa 24 de ore, zona interventiei poate fi igienizata prin stergerea usoara cu o compresa sterile umezita cu ser fiziologic sau solutia antiseptica recomandata.
- Sensibilitatea sau durerile usoare sunt normale timp de cateva zile dupa interventie.
- In cazul in care se vor prescrie antibiotice, se va urma tratamentul pentru intreaga perioada recomandata, chiar daca simptomele infectiei au disparut.
|