Padurile de stejar acopera aproximativ 2.5 milioane de hectare din jurul regiunii mediteraneene si cele mai multe din ele sunt situate in 7 tari: Portugalia, Algeria, Spania, Maroc, Franta, Italia si Tunisia. Are o durata de viata cuprinsa intre 250 – 350 de ani. Fiecare copac trebuie sa aiba nu mai putin de 20 – 25 ani vechime pentru a putea furniza primul sau invelis. Acesta este cunoscut sub numele de invelis virgin si are o structura neregulata. Dupa ce a fost inlaturat invelisul virgin, pe tulpina copacului incepe a se structura un alt invelis. Primul strat poate fi iarasi debarasat numai dupa 9 ani si este numit invelis secundar. Decojirile ulterioare sunt cunoscute dupa denumirea portugheza amadia.Un asemenea copac produce sute de kilograme de pluta la fiecare decojire si va supravetui pentru inca multe generatii. Coaja va fi inlaturata de pe copac treptat de catre o persoana calificata, folosind niste axe speciale si a unor tehnici traditionale ce dateaza de sute de ani. Un copac de stejar poate fi decojit de mai multe de 20 de ori pe durata vietii sale, facand din materialul din pluta cu adevarat o resursa inepuizabila.In fiecare an se sadesc noi plantatii de stejar pentru a asigura si mentine nivelul de productie. Copacii de stejar nu pot fi taiati sau mutati fara autorizare din partea guvernului, care este rareori permisiv in asemenea situatii. Portugalia, care produce 50% din productia de pluta din intreaga lume, este indeosebi preocupata de siguranta acestei resurse de mare valoare. Prima lege portugheza care prevede protejarea copacilor de stejar de pluta dateaza din secolul XIV. La inceputul secolului XX a devenit ilegala taierea unui astfel de copac, exceptiile fiind doar cazurile in care acesta, fiind batran si neproductiv, era inlocuit cu un altul mai tanar. In contextul in care ingrijorarea privind protejarea mediului a devenit tot mai mare, stejarul de pluta ramane singurul copac care dupa fiecare decojire se regenereaza fara a afecta in vreun fel copacul, fiind astfel un produs ecologic suta la suta. |