Dezinfectia este definita drept tratamentul suprafetelor si echipamentelor prin mijloace chimice sau fizice , în scopul de a reduce la un nivel acceptabil cantitatea de microorganisme prezente. În general nu este necesara sau, în cele mai multe cazuri, nu este posibila sterilizarea sau eliminarea completa a tuturor microorganismelor. Nivelul real al concentratiei de microorganisme necesare pentru a provoca boli nu este bine stabilit în majoritatea conditiilor, iar procedurile de dezinfectie au fost dezvoltate în special pe baze teoretice. CAND SE REALIZEAZA DEZINFECTIA? Dezinfectia se efectueaza ori de câte ori este necesar prin neutralizarea rapida a agentilor patogeni. Conform legii, dezinfectia este obligatorie: în unitatile de alimentatie publica: ori de câte ori este necesar, dar nu mai rar de o data pe luna; în alte domenii de activitate: ori de câte ori este necesar, dar nu mai rar de o data la trei luni. Unitatile medicale au un regim diferit, în functie de destinatia spatiului respectiv (sala de operatie, sectie de bolnavi etc.) si exista si alte prevederi interne pentru controlul factorilor infectiosi! |