Chirurgia ortognata cuprinde operatiile practicate la nivelul maxilalelor practicata de un medic chirurg maxilo-facial. Operatia este efectuata in cazul defectelor scheletale cu o ocluzie dentara incorecta, care nu poate fi rezolvata doar prin tratament ortodontic de indreptare doar a dintilor. Ce este chirurgia ortognata - Se refera la operatiile la nivelul maxilalelor practicata de un medic chirurg maxilo-facial. Operatia este efectuata in cazul defectelor scheletale cu o ocluzie dentara incorecta, care nu poate fi rezolvata doar prin tratament ortodontic de indreptare doar a dintilor. Oasele maxilare pot fi dezvolte in exces sau deficitar. Scopul este deci de a rezolva pe langa muscatura si aspectul facial estetic si armonios si chiar si respiratia prin largirea pasajului aerian superior.
- Atunci cand maxilarele sunt mutate sus/jos sau spre anterior/posterior apar modificari de pozitie si la nivelul partilor moi faciale cum ar fi barbia, buzele, obrajii,etc. Astfel o mai buna armonie a proportiilor faciale este obtinuta.
- Cui se adreseaza ? Celor cu probleme de muscatura, cei cu fata lunga sau scurta, cei cu profil concav ( barbia prea in fata) sau convex ( mandibula prea in spate), cei care descopera gingia prea mult cand rad sau descopera prea putin dintii superiori cand zambesc , pacientii cu apnee obstructiva nocturna ce determina stari de oboseala si somnolenta in timpul zilei pot fi de asemenea pacienti care necesita chirurgie ortognata.
- Cat dureaza tratamentul ? Sunt 3 etape care trebuie parcurse pentru a ajunge la final : tratament ortodontic, interventia chirurgicala si finalizarea tratamentului ortodontic. In medie, totul dureaza aprox 2-3 ani.
- Ce inseamna mai exact interventia ? Abordul este prin gura astfel incat nu exista cicatrici la nivelul pielii. Dupa sectionarea dirijata a maxilarelor la niveluri prestabilite, fragmentele osoase sunt fixate in noile pozitii pentru muscatura corecta si un aspect facial estetic si armonios.
- Este dureros in timpul interventiei ? Nu, interventia se face in conditii de spital cu anestezie generala.
- Cum este recuperarea ? In majoritatea cazurilor nu este necesara spitalizarea dupa interventie sau este doar de o noapte. Pacientul poate deschide gura imediat dupa interventie dar este sfatuit ca pentru o perioada de 1-2 sapt sa manace mancare mai moale. Este posibil sa va umflati in primele zile de dupa interventie si astfel se recomanda un repaus de cateva zile si aplicarea de comprese reci. Nu sunt dureri dupa interventie.
- Trebuie sa iau antibiotic dupa interventie ? Se prescrie antibiotic si antiinflamatoare si antialgice pt 5 zile zile postoperator .
- Ce se intampla daca in aceste situatii aleg doar tratamentul ortodontic si nu si pe cel chirurgical? Exista o limita pana la care dintii pot fi mutati fara a deplasa si baza osoasa. Problemele ocluzale vor fi rezolvate partial, exista un risc crescut de recidiva a tratamentului ortodontic iar problemele de estetica faciala nu vor putea fi rezolvate doar ortodontic si nici cele respiratorii.
|