Exista studii conform carora persoanele care afiseaza un zambet armonios si dinti mai albi au o credibilitate crescuta, par mai inteligenti si nu in ultimul rand, mai atragatori. Cu toate ca se spune ca frumusetea vine din interior, prima impresie este cea vizuala. Asadar, un zambet va poate oferi incredere, stima de sine si fericire. Estetica si cosmetica dentara reprezinta imbinarea stiintei cu arta. Materialele si tehnologia actuala permit realizarea restaurarilor extrem de precise si de estetice, care pastreaza sau chiar imbunatatesc functionalitatea aparatului dento-maxilar. Suntem de parere ca zambetul ideal este acela care imita naturalul si nu acela care se evidentiaza prin perfectiune, falsitate. Evitam sa creem dinti care au o singura culoare pe toata suprafata lor. In colaborare cu echipa de tehnica dentara stabilim o harta de culoare a dintelui cat si detaliile de suprafata care reusesc sa transmita lumina in multiple planuri ascunzand faptul ca este o restaurare si nu un dinte natural. Estetica dentara presupune o evaluare amanuntita a fiecarui caz in parte deoarece rezultatul obtinut depinde de sanatatea si functionalitatea intregului sistem (nu tratam un dinte ci tratam un organism complex). Analiza estetica cuprinde: - analiza faciala, forma si simetria fetei
- analiza dentara, forma, dimensiunea si culoarea dintilor
- inghesuiri sau spatieri ale dintilor
- aspectul gingiei
- simetria zambetului
Pentru obtinerea rezultatului dorit, de cele mai multe ori este necesara o colaborare intre ramurile medicinei dentare: cosmetica dentara, protetica dentara, ortodontie, implantologie, chirurgie orala. Imbunatatirea esteticii zambetului se poate face prin metode simple sau complexe. Una dintre metodele cele mai simple este albirea dentara. Aceasta este o modalitate rapida de schimbare a culorii si stralucirii dentare prin utilizarea unor geluri pe baza de peroxid de carbamida sau hidrogen aplicate acasa sau in cabinet. Recomandam efectuarea albirii dentare dupa o igienizare profesionala. O alta metoda de schimbare a zambetului este prin fatete dentare. Fatetarea dentara este indicata pentru corectarea unor probleme minore de estetica dentara: modificarea culorii, a formei si intr-o mica masura a inclinatiei dintilor frontali. Pentru aplicarea fatetelor este necesara indepartarea unui strat subtire de smalt de 0,3 mm. Fatetele se fixeaza pe suprafata dentara slefuita cu cimenturi speciale. Scopul final este acela de a obtine restaurari perfect integrate fizionomic, in armonie cu fata si gingiile, pastrand vitalitatea dintilor. Avantajele fatetelor dentare: - estetica impecabila
- minim invazive si biotolerate: se indeparteaza 0,1-0,3 mm din smalt, astfel dintele ramane viu. Precizia creste o data cu magnificatia, de aceea pentru slefuiri cat mai exacte folosim microscopul dentar. Fatetele dentare au suprafete netede si lucioase, de aceea placa bacteriana adera cu greu, reducand astfel riscul de inflamare al gingiilor.
- stabilitate in timp- durata de viata este mare daca pacientul respecta recomandarile medicului. Fatetele dentare sunt optiunea perfecta pentru imbunatatirea zambetului, dar exista si situatii cand acestea nu sunt o solutie.
Cand nu sunt indicate fatetele dentare? - cand exista carii multiple, extinse: intai se trateaza si apoi se reevalueaza cazul.
- cand exista boala parodontala activa sau grava: intai se trateaza, se monitorizeaza igiena si apoi se reevalueaza situatia.
- cand exista distructii dentare extinse- sunt indicate coroanele dentare.
- cand exista grosime insuficienta a smaltului pe suprafata vestibulara- fatetele se lipesc doar pe smalt fapt pentru care la dintii subtiri sunt de evitat.
- cand aveti bruxism- este o contraindicatie relativa; este obligatorie purtarea gutierei de protectie.
O modalitate complexa de schimbare a zambetului si refacere functionala este redata de coroanele dentare. Acestea sunt indicate atunci cand dintii prezinta distructii semnificative. Coroanele dentare sunt de mai multe feluri. Exista coroane dentare care au structura metalica sub stratul de ceramica pentru a le conferi rezistenta. Aceste coroane sunt in schimb dezavantajate din punct de vedere estetic. O data cu dezvoltarea tehnologiei a crescut si rezistenta coroanelor dentare estetice. Acestea pot fi pe suport de zirconiu sau integral ceramice. Din punct de vedere estetic coroanele dentare integral ceramice au transluciditatea cea mai mare astfel se imita mult mai bine aceasta caracteristica a dintelui natural. Sunt biocompatibile, iar riscul de a se transfera ionii metalici la nivelul gingiei formandu-se asa numitul “tatuaj gingival” este eliminat. Acest aspect este caracteristic coroanelor dentare pe suport metalic. In clinica noastra se realizeaza toata gama de lucrari protetice. In urma analizei estetice si a discutiilor cu medicul dentist, decizia este a dumneavoastra. Daca va ganditi mai bine, infrumusetarea zambetului depaseste granitele esteticii. Inseamna sa faceti ceva pentru dumneavoastra, astfel incat sa fiti mai increzatori in dumneavoastra. |