Traim in secolul in care ziua de astazi se transforma incredibil de repede in ziua de ieri, deci este vital sa profitam de prezent si sa evitam orice amanare cand vorbim de sanatate. In sfera stomatologica exista afectiuni “tacute”care duc la pierderea dintilor fara ca pacientul sa aiba vreun simptom important pentru el. Boala parodontala si distructiile provocate de cariile complicate sunt cauzele cele mai frecvente responsabile pentru extractia dintilor. Exista 2 metode de tratament pentru inchiderea spatiilor rezultate in urma extractiilor dentare si presupun o reabilitare protetica prin punti dentare sau prin implanturi dentare. Dintre acestea 2, implanturile dentare sunt considerate o metoda de electie pentru inlocuirea dintilori lipsa datorita avantajelor numeroase: - Restabilesc functia si estetica: in proportie de 95% este recapatata functia pierduta (masticatie normala, identica cu cea a dintilor naturali si aspect natural al coroanei pe implant)
- Protejeaza dintii sanatosi
- Opreste atrofia osoasa, previne migrarea dintilor
- Au biocompatibilitate cu organismul, titanul avand un comportament biologic neutru
- Formeaza o legatura stransa cu osul (osteointegrare)
- In cele mai multe cazuri este o procedura de rutina, fara riscuri
- Prognostic bun pana la foarte bun
- S-a dovedit a fi o terapie stabila, functionala si de succes pe termen lung
- Tratament economic datorita duratei lungi de viata a implantului
Alegerea pentru a primi sau nu un implant dentar, este cel mai frecvent insotita de frica complicatiilor care pot aparea in timpul sau dupa efectuarea procedurii. In general, aceasta procedura se afla printre cele cu cel mai scazut risc. Cand nu este recomandat tratamentul cu implant dentar? Atunci cand exista una sau mai multe dintre urmatoarele contraindicatii generale: - Fumat excesiv (abuz de nicotina)
- Medicamente care influenteaza metabolismul osos (bifosfonatii)
- Diabet zaharat de tip II netratat sau tratat necorespunzator
- Imunitatea scazuta datorita unor boli sau medicamente (tratament cu cortizon, citostatice)
- Afectiuni grave ale aparatului circulator
- Boli ale tesutului conjunctiv sau ale oaselor (boli reumatice)
- Anumite boli psihice
In cazul persoanelor fumatoare trebuie sa se ia in considerare faptul ca – pe termen scurt- rata de succes a implantului dentar (osteointegrarea) este mai scazuta, iar rata de pierdere a implantului creste pana de 4 ori. Deasemenea, rezultatele pe termen lung sunt afectate in cazul fumatorilor, de aceea trebuie inteles ca medicii nu pot garanta fumatorilor succesul implanturilor dentare. Milioane de implanturi dentare sunt inserate in fiecare an in lume. Ele au devenit tratamentul protetic cel mai de succes care imbunatateste calitatea vietii pacientilor in mod remarcabil. Aceasta procedura poate fi efectuata in cabinetul medicului dentist sau al unuia dintre colegii lui. O dieta si mici restrictii sunt necesare cateva zile, dupa care, cei mai multi dintre pacienti se pot intoarce la activitatile cotidiene. Odata implanturile osteointegrate, se poate trece la lucrarea definitiva, fie ea coroana, punte sau proteza. Ingrijirea cavitatii orale este cea obisnuita: periaj dentar, folosirea atei dentare, folosirea dusului buccal, controale periodice. Intretinute corect implanturile dentare pot tine toata viata. |