Pentru a proteja alimentele, Berson UV-techniek ofera sisteme UV pentru apa de proces. De obicei apa de proces provine din apa potabila ce este sigura pentru consum uman. Totusi, chiar daca este sigura pentru consum uman, calitatea apei potabile nu este cea necesara pentru procesele industriale, mai ales in industria alimentara. Tratarea ulterioara, in incinta, induce riscul de dezvoltare a coloniilor microbiene "interne". In functie de utilizarea ulterioara, apa poate intra in contact cu produsele alimentare sau chiar poate fi parte din acestea. Astfel, este evidenta necesitatea unei sterilizari deosebite a apei. In industria alimentara, tinta principala pentru dezinfectia cu UV este distrugerea acelor microorganisme care au un cit de mic potential patogen pentru om si alimente. Pasteurizarea sau metode echivalente asigura reducerea riscului chiar in timpul procesului de fabricatie dar un contact ulterior direct sau indirect cu apa poate induce noi riscuri care trebuie eliminate. Lumina ultravioleta este solutia ! Sistemele BERSON UV pentru sterilizarea apei de proces sunt din ce in ce mai folosite in detrimentul metodelor chimice, termice sau fizice. In functie de calitatea apei si de riscurile microbiologice se alege o doza UV optima si o configuratie specifica a unitatilor. Temperatura apei de proces joaca un rol important. Lampile de medie presiune cum sunt lampile UV bersonMultiWave®, nu sunt influentate de temperatura apei. Lampile clasice de joasa presiune au un optim al temperaturii la 20°C si deci intensitatea UV scade la temperaturi diferite. Berson UV-techniek ofera sisteme UV "in conducta inchisa", precum bersonInLine pentru dezinfectia apei de proces. In prezent, mii de unitati BERSON cu lampi de joasa sau medie presiune sunt folosite in intreaga lume pentru dezinfectia apei in industria alimentara. In Romania, din ce in ce mai multi utilizatori de apa renunta la pasteurizare cu abur sau clor in favoarea sterilizarii cu UV. Cativa din acestia pot fi vazuti in sectiunea dedicata referintelor. Avantajele principale ale sistemelor UV bersonInLine in comparatie cu sistemele conventionale cu lampi de joasa presiune sunt : - microorganismele sunt fortate sa treaca printre lampi de mare putere plasate perpendicular pe directia de curgere a apei - numar mic de lampi folosite chiar si la la debite foarte mari - mecanisme automate de curatare a tecilor de quartz Avantajele operatorilor de statii de tratare a apei : - spatiu ocupat minim - intretinere usoara si foarte rara - costuri de intretinere si operare minime - nu exista pericolul supra-dozarii si nu formeaza produsi secundari precum trihalometanii sau nitritii. Ca rezultat important al folosirii lampilor UV de medie presiune tip bersonInLine® dorim sa subliniem ca probabilitatea auto-regenerarii celulelor de E.coli prin "expunere la lumina" sau "in intuneric" este zero. |