Endodontia este acea ramura a medicinii dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare si a structurilor anexe acesteia (scoaterea nervului) .
Pulpa dentara este reprezentata de tesutul moale aflat în interiorul dintelui (canalele dentare), respectiv de vase de sânge, nervi si tesut conjuctiv.
Când este nevoie de un tratament endodontic?
Necesitatea tratamentului endodontic apare odata cu îmbolnavirea ireversibila a pulpei dentare, respectiv a inflamatiei acesteia din cauza microbilor care o invadeaza.
Infectiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor dentare, fisurilor si fracturilor dentare sau afectiunilor parodontale. Bacteriile care patrund prin crapaturile dintelui distrug treptat pulpa acestuia, duc la infectia si slabirea osului si, în final, la pierderea dintelui. Netratate, inflamatia sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde si la tesuturile din vecinatate.
Simptomele pot fi variate:
- durere (spontana, pulsatila, surda) care se extinde sau nu la zonele învecinate maxilarului;
- sensibilitate atunci când muscati sau mestecati, sau la temperaturi ridicate si scazute;
- durere inexplicabila la un dinte tratat în trecut;
- decolorarea dintelui;
- aparitia unei umflaturi în dreptul dintelui (fistule gingivale);
- ganglioni umflati din jurul gâtului si al capului.
Atunci când unul dintre aceste semnale apar, prezentarea la medicul stomatolog devine urgenta. Atentie însa, în unele cazuri boala poate evolua aproape asimptomatic, ajungând sa fie surprinsa în faze avansate de evolutie, în urma unui consult de rutina clinic si radiologic.