Dinti mobili? De ce acest fenomen este atat de intalnit in zilele noastre? Boala parodontala este o boala degenerativa si duce la caderea dintilor fara durere. Pentru a intelege acest fenomen in termeni de comparatie simpli, va puteti gandi cum se dezgolesc radacinile unui copac datorita eroziunii solului; in acest fel ii scade rezistenta, copacul se inclina si cade. Daca avem mai multi dinti mobili si pierdem unul din ei, dupa principiul dominoului, incep sa cada toti dintii. Boala incepe cu afectarea gingiei. Gingia, datorita inflamarii si a tartrului, se desprinde de dinte. Se formeaza astfel pungile parodontale (un fel de palnie / buzunar / spatiu intre gingie si dinte). In acest spatiu se acumuleaza resturi de mancare, tartru si microbi. Acesti microbi distrug ligamentele din jurul dintelui (dintele este legat de os cu mii de firisoare subtiri numite ligamente alveolo-dentare) si apare boala parodontala propriu zisa. Este important de stiut faptul ca gingia retrasa nu va mai reveni unde a fost initial; se poate repozitiona doar chirurgical. Tratamentul parodontal se poate face doar daca se respecta niste pasi. Stomatologul poate curata tartrul dentar si pungile formate (daca este necesar aceste buzunare sunt desfiintate prin taiere/excizia gingiei/gingivectomie). Antibioticele administrate oral, fara a lua masuri locale, nu rezolva problema decat temporar si superficial. Semne ale bolii: - halitoza (miros urat al gurii)
- dinti cu malpozitii (sunt deplasati, apar spatii intre dinti)
- retractii gingivale ( dintele este mai lung si mai sensibil la rece, dulce, acru)
- sangerari gingivale (mai frecvente la cei care au lucrari dentare, plombe neadaptate pe dinte, pacienti cu aparate ortodontice, la cei care respira pe gura, pacienti alergici, rinite – cel mai bine ar fi sa descoperiti impreuna cu medicul stomatolog de ce sangereaza gingia sa stiti ce tratament este necesar)
- abces gingival (umflatura la nivelul gingiei, de culoare rosu aprins, la presiune cu degetul iese puroi din gingie)
La cabinet. Este necesar detartrajul, curatarea cu air-flow si chiuretajul subgingival la nevoie sau chiar gingivectomia. Acasa. Sunt necesare clatiri cu apa sarata si ceaiuri medicinale, apa de gura, masaje gingivale cu periuta sau cu degetul, folosirea corecta a periutei (exista tehnici speciale de periaj) si a atei dentare. Masajul stimuleaza circulatia locala si ajuta la vindecare. Dong quai (Angelica sinensis), complexul de vitamine B, C, Mg, ajuta la vindecare. In perioade de stres accentuat, cresterea aportului de zinc este benefica (stresul este un factor favorizant al bolii gingivale). Este important sa aveti o alimentatie corecta, ceea ce mancati sau beti sa nu fie foarte cald sau foarte rece, sa nu fie foarte condimentat. Gura este oglinda starii de sanatate a organismului nostru. Bolile care afecteaza organismul afecteaza si gura si gingiile, si invers, o gura cu probleme are ca urmare degradarea sanatatii generale. Stresul si obiceiurile alimentare pot face ravagii asupra sanatatii. |