Egipt - Ambasada Republicii Arabe Egipt in Romania Afisari: 12795
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 5054
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Dacia, nr. 67, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212110938; 0212110939; 0212100337
-------------------------
Web: Internet
  email: embassy.bucharest@mfa.gov.eg
  site:

 
Conditii de intrare si regim de sedere  
Detalii  

 Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză.

Viza turistică se poate obţine la aeroport, costul acesteia fiind de aproximativ 20 USD.

Titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu nu pot obţine viză de intrare la aeroport. Aceştia au obligaţia să obţină, în prealabil, viză de intrare de la Ambasada Republicii Egipt în România. În caz contrar, acestora nu li se permite intrarea pe teritoriul egiptean.

Viza simplă de intrare se pot prelungi până la maximum 1 an, dacă există un temei care să justifice extinderea.

Viza pentru şedere de lungă durată în scop de muncă sau de studii se eliberează de Ministerul de Interne egiptean, numai după intrarea în această ţară.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei. 

Pentru o şedere de până la 30 de zile nu este necesară înregistrarea şederii. Depăşirea acestei perioade impune însă înregistrarea şederii la Ministerul de Interne. Cererea de înregistrare trebuie depusă înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de soluţionare a cererii este cuprinsă între 30 şi 60 de zile.

Condiţii de obţinere a dreptului de şedere pentru angajare în muncă: angajarea în Egipt este reglementată de Legea Muncii, intrată în vigoare în iunie 2003. Dreptul de şedere pentru angajare în muncă se acordă de Ministerul de Interne.

Pentru obţinerea dreptului de şedere sunt necesare următoarele documente:

  • deţinerea unui paşaport valid pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;
  • 6 fotografii tip paşaport; 
  • contract de muncă încheiat cu o persoană juridică; 
  • copia legalizată la ambasadă a documentelor de studii care să ateste pregătirea profesională şi experienţa cerută de poziţia ocupată,
  • testul SIDA (numai la prima eliberare a vizei).

Viza de angajare în muncă se obţine de angajator şi se reînnoieşte anual. În cazul reînnoirii, cererea se face cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea vizei precedente. Obţinerea permisului de muncă atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilităţii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.

Dreptul de şedere pentru studii: înscrierea la studii în Egipt se face în baza unui contract convenit cu o instituţie de învăţământ care prevede atât costurile instruirii cât şi modalităţile de plată. Dreptul de şedere pentru studii se acordă după o perioadă cuprinsă între 1 şi 6 luni.

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Egipt, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile egiptene:

  • Ambasadei Republicii Arabe Egipt din Bucureşti
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt (www.mfa.gov.eg) 

Sistemul medical 

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă

Persoanele angajate pe bază de contracte de muncă în Egipt pot încheia asigurări medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre condiţiile de angajare în muncă.

Spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti), sau a firmei angajatoare (în cazul persoanelor angajate pe bază de contractelor de muncă).

Dat fiind traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate.

Spitalizarea de urgenţă se plăteşte în cazul în care nu există asigurare medicală, majoritatea clinicilor solicitând plata în avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare.

Nu există unităţi medicale cu tratament gratuit.

Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare în spital la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto 

  • Circulaţia auto:

Circulaţia în Egipt se desfăşoară pe partea dreaptă. Principala regulă de circulaţie o constituie protejarea părţii din faţă a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal, etc.) nu au aplicabilitate. Se recomandă cetăţenilor români care conduc autoturisme pe teritoriul Egiptului să încheie poliţie de asigurare a autovehiculelor pentru cazuri de accident sau furt. Deoarece Egiptul este o ţară musulmană în care, prin tradiţie, nu se consumă alcool, legislaţia nu face referiri la alcoolemie.

  • Limitele de viteză admise: 

Viteza de circulaţie permisă este, de regulă, înscrisă pe indicatoare.Limita maximă de viteza este de 90 sau 100 km/h, în funcţie de calitatea căii de rulare.

  • Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

  • Parcarea:

În general, parcarea constituie o problemă din cauza numărului mare de autoturisme angajate în trafic. Se recomandă lăsarea maşinii în parcare fără frâna de mână trasă şi necuplată în viteză, pentru ca maşina să poată fi mutată cu uşurinţă în faţă sau în spate pentru a permite intrarea sau ieşirea din parcare a altor maşini.

  • Permisul de conducere: 

În primele trei luni de la data intrării în Egipt, autorităţile egiptene acceptă conducerea unui autoturism în baza permisului de conducere românesc. După expirarea acestei perioade, este necesară obţinerea unui permis auto egiptean, care se eliberează în baza următoarele documente:- permisului auto românesc- certificatul medical- testul ORL- 2 fotografii - paşaportul cu viza de rezident. 

Pentru obţinerea unui permis de conducere egiptean, în absenţa unuia românesc valabil, este necesară promovarea examenului auto pe plan local, care constă în identificarea semnelor de circulaţie internaţionale, conducerea maşinii pe o distanţă scurtă şi parcarea acesteia.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie 

În cazul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, se recomandă contactarea imediată a Ambasadei României din Cairo (coordonate link), după ce s-a reţinut numărul de înmatriculare al autoturismului cu care s-a intrat în coliziune.

Utilizarea cărţilor de credit 

În Egipt sunt acceptate cărţile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card).

Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb.

Informaţii utile 

În Egipt, zilele de vineri şi sâmbătă sunt zile nelucrătoare.

Sărbătorile legale sunt următoarele: 7 ianuarie (Crăciunul Coptic); 11 februarie (Eid El Adha); 25 aprilie (Ziua Eliberării Sinaiului); 28 aprilie (Sham El Nessim); 1 mai (Ziua Internaţională a Muncii); în aprilie - mai Paştele Coptic concomitant cu Paştele ortodox; aprilie sau mai - Naşterea Profetului; 18 iunie (Evacuation Day); 23 iulie (Ziua Naţională a Egiptului); 6 octombrie (Ziua Armatei); 24 octombrie (Ziua Eliberării Suezului); luna octombrie 4 zile (Ramadan); 23 decembrie (Ziua Victoriei).

Vizitarea/acostarea în porturile egiptene:

Este necesară obţinerea aprobării de tranzitare a Canalului de Suez sau de vizitare/acostare în porturile egiptene.

Notificarea vizitelor neoficiale sau de rutină trebuie făcută cu cel puţin 21 de zile înainte. Primirea şi prelucrarea acestor solicitari se face la Ministerul de Externe al R.A. Egipt – Direcţia Afaceri Generale, singura autoritate compententă.

Atenţie! Pentru a putea fi posibilă examinarea solicitării şi emiterea aprobării necesara pentru tranzitarea Canalului Suez sau pentru vizitarea/acostarea în port, autorităţile egiptene insistă asupra respectării procedurilor în vigoare.

Regimul animalelor de companie

Conform instrucţiunilor disponibile la Aeroportul Internaţional Cairo, în Egipt se permite intrarea, fără carantină, a animalelor de companie, cu condiţia prezentării unui Certificat Internaţional de Sănătate, semnat în cerneală, cu maximum 14 zile înainte de data sosirii pe teritoriul acestui stat. Certificatul trebuie sa precizeze faptul ca animalul e sănătos, deparazitat şi vaccinat împotriva principalelor boli.

Vaccinul antirabic trebuie să fie administrat cu nu mai puţin de 30 de zile şi nu mai mult de 11 luni înainte de data sosirii în Egipt. De asemenea, autorităţile din Egipt solicită ca animalul de companie să aibă implementat un CIP conform ISO 11784/11785.

La plecarea din Egipt, proprietarul animalului trebuie sa îl aducă în carantină în aeroport cu 48 de ore înaintea plecării, pentru analize si emiterea unui nou certificat de sănătate.

Reglementări vamale 

Aparatura electronică, cu excepţia computerelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, in general, supusă taxelor vamale.

Este recomandabilă declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare.

Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de colonie.

Medicamentele necesare uzului personal şi articolele noi cu valoare de până la 100 lire egiptene sunt de asemenea scutite de taxele vamale, cu condiţia să nu facă obiectul comercializării.

Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.

Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară.

La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea străinilor în/din Egipt cu sume mai mari de 1000 lire egiptene.

Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor. 

Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă. 

Vânarea crocodililor precum şi comercializarea acestora (vii sau împăiaţi) sunt strict interzise în Egipt.

 

SURSA:mae.ro

 
 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
protejarea documentelor  |  Accidente de circulatie   |  Aeroport international  |  Ambasade si consulate din romania  |  Aparatura orl  |  Baza de tratament  |  Boli interne  |  Boli orl  |  Cancelarie sectie consulara  |  Carantina animale companie  |  Centrul national control al bolilor transmisibile  |  Centrul national supraveghere control bolilor transmisibile  |  Certificat international iso  |  Certificat international vaccinare animale  |  Comercializarea aparatelor  |  Conditii intrare regim sedere  |  Contracte de baza  |  Contracte schimb  |  Control medical la angajare   |  Control personal  |  Datele de identificare   |  Documente consulare   |  Dreptul afacerilor  |  Dreptul contractelor  |  Dreptul familiei  |  Eliberare pasaport  |  Eliberare vize afaceri  |  Eliberare vize frontiera  |  Eliberari pasapoarte  |  Fise medicale auto  |  Fotografii color  |  Fotografii color tip pasaport  |  Indicatoare rutiere  |  Informatii rutiere  |  Informatii turistice  |  Informatii utile  |  Informatii vaccinare antirabica  |  Interventii situatii urgenta  |  Legislatia in vigoare  |  Legislatia muncii  |  Marea rosie   |  Medic orl  |  Moartea animalului  |  Obiecte uz personal  |  Obtinere documente credit  |  Obtinere permis sedere romani  |  Obtinere viza  |  Obtinerea permisului de sedere  |  Pasapoarte diplomatice serviciu  |  Pasaport european animale companie  |  Peninsula sinai  |  Permis international auto  |  Permisul de sedere  |  Personal serviciu  |  Plan afaceri  |  Prima de asigurare  |  Primele de asigurare  |  Schimb valutar  |  Sectia consulara ambasada bucuresti  |  Serviciu gratuit  |  Serviciu medical   |  Substantele anabolizante  |  Supraveghere persoane  |  Taxele vamale  |  Taxele vamale aplicabile  |  Viza intrare obligatorie romani  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.