Ce sunt protezele dentare? - Protezele dentare sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsa pentru a inlocui un implant dentar. Cu toate ca nu pot da aceeasi senzatie ca dintii naturali si necesita un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice si mai confortabile decât inainte.
- Exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale si partiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti tipul care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si de costurile implicate.
- Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixeaza pe gingii. Baza protezei superioare acopera palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are forma de potcoava pentru a nu stânjeni limba.
- Protezele sunt executate la comanda de un laborator dentar, pe baza amprentei individuale urmarind o radiografie dentara.
- Medicul dentist va determina care dintre tipurile de mai jos vi se potriveste cel mai bine.
Cât timp rezista protezele? - Dupa o perioada de timp, proteza va trebui captusita, refacuta sau rebazata, datorita uzurii normale. Rebazarea înseamna constructia unei noi baze, cu pastrarea dintilor existenti.
- In mod normal, cu varsta, intervin schimbari la nivelul cavitatii bucale. Acestea pot duce la slabirea protezei, probleme de masticatie si iritarea gingiilor. Este bine sa mergeti la control cel putin o data pe an.
Recomandari pentru îngrijirea protezei - Intotdeauna manevrati proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa. Daca o scapati, se poate sparge.
- Nu lasati proteza sa se usuce. Cand nu o purtati, tineti-o intr-o solutie speciala pentru curatat proteze sau in apa curata. Nu folositi apa calda, pentru ca se poate deforma.
- Periajul zilnic al protezei va inlatura resturile alimentare si placa bacteriana si va impiedica patarea acesteia.
- Proteza poate fi curatata de medic prin detartraj ultrasonic, insa acesta nu elimina necesitatea unui periaj zilnic complet.
- Periati-va gingiile, limba si palatul in fiecare dimineata cu o periuta moale, inainte de fixarea protezei. Astfel veti stimula circulatia in tesuturi si veti indeparta placa bacteriana.
- Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adresati-va medicului stomatolog. Nu incercati sa o reparati singur(a), pentru ca se poate distruge definitiv.
- Sterilizarea protezei cu apa fierbinte este deasemenea o idee foarte proasta deoarece proteza se poate deforma (rasina acrilica este un material plastic de fapt care la caldura isi poate modifica forma).
- Daca purtati o proteza partiala indepartati-o din gura pentru a peria dintii naturali .
|