Lucratorul în comert (vânzator produse alimentare/nealimentare) se ocupa în principal cu comunicarea cu clientii magazinului (a punctului de vânzare), organizarea cadrului general de deschidere si închidere a activitatii magazinului (punctului de vânzare), efectuarea vânzarii, încasarea contravalorii marfii, prezentarea produselor si serviciilor aferente vânzarii, promovarea imaginii magazinului (punctului de vânzare), mentinerea stocurilor si necesarului de monetar de rezerva, verificarea stocurilor cu vânzarile, întocmirea documentelor specifice activitatii de vânzare, precum si raportarea activitatii de vânzare. Ocupatia de lucrator comercial apartine grupei de baza vânzatori din magazine si piete care, conform descrierii din COR, vând clientilor marfuri – în comertul cu ridicata si amanuntul – si probeaza calitatea marfurilor si modul de functionare a aparaturii expuse spre vânzare. - Ocupatia de lucrator comercial presupune vânzarea produselor, întocmirea si raportarea situatiei vânzarilor, actualizarea stocurilor de produse, operatiuni ce sunt realizate într-un cadru general de desfasurare a activitatii punctului de vânzare asigurat în conditiile respectarii normelor de calitate, igiena, sanitar-veterinare, protectia mediului si de sanatate si securitate în munca
- Mediul de activitate al lucratorului comercial îl reprezinta punctul de vânzare în comertul cu ridicata si cu amanuntul.
- Aceasta ocupatie necesita un nivel de pregatire si cultura / civilizatie corespunzator pentru a putea comunica cu persoane foarte diferite cu care intra în contact în activitatea desfasurata.
- Nivelul de scolarizare minim acceptat pentru practicarea ocupatiei de lucrator comercial este, de regula, învatamântul general obligatoriu (în prezent 10 clase).
Competente dobândite în urma cursului: - Dezvoltare personala
- Notiuni de igiena (asigurarea conditiilor igenico-sanitare)
- Comunicare profesionala
- Lucrul în echipa
|