Formularea unei abordari din punct de vedere legal, fie ca vorbim despre un subiect care apartine de drept civil, de drept comercial, de dreptul muncii sau de drept administrativ, trebuie lasata in responsabilitatea unui specialist cu studii juridice. Opinia juridica este un act formal, redactat de un avocat la cererea clientului, avand menirea de a oferi clientului un sprijin de specialitate in redactarea documentelor de care are nevoie pentru desfasurarea activitatii sau demersurilor judiciare intreprinse: - Redactare de rapoarte, raspunsuri, documente cu referire la solicitarile primite de la autoritatile statului, persoane juridice sau fizice.
- Formularea de opinii juridice argumentate cu privire la derularea unei activitati sau obligativitatea respectarii dispozitiilor legale.
- Indrumarea persoanelor juridice si/sau fizice privind posibilitatea de a formula contestatii, plangeri sau alte cai legale de atac in raport cu institutiile statului sau alte persoane juridice ori fizice.
O opinie juridica poate cuprinde interpretarea unei norme de drept sau opinii asupra a cum ar putea fi interpretata de catre instanta o anumita prevedere ori cum ar putea fi aplicata la circumstantele specifice ale clientului. Opinia juridica mai poate cuprinde si aprecieri asupra sanselor de castig sau de pierdere a unui proces raportat la precedent si situatiile particulare, examenul doctrinei si al practicii judiciare pe o anumita problema de drept, ori elaborarea unei strategii judiciare complete de prezentare si sustinere a cazului in fata instantei. Opinia juridica poate fi considerata a fi text „tehnic”, accentul fiind pus pe comunicarea efectiva a unui mesaj, pe formularea clara, usor de citit si accesibila audientei careia ii este destinata. |