Etimologic, cuvântul logopedie provine din grecescul „logos”, care înseamnă cuvânt, şi „paideia”, care înseamnă educaţie. În sens restrâns, logopedia se ocupă cu studierea şi dezvoltarea limbajului, cu prevenirea şi corectarea tulburărilor acestuia. Ce este logopedul? Termenul de logoped desemnează persoana abilitată prin cunoştinţe şi definire profesională, să aplice modelul terapeutic specific logopediei pentru formarea, corectarea şi dezvoltarea comunicării interumane. Când trebuie să se apeleze la serviciile unui logoped? În cazul în care o persoană: - nu pronunţă bine unul sau mai multe sunete (DISLALII)
- vorbeşte prea rar (tărăgănat) sau prea rapid (TAHILALIE/BRADILALIE)
- se bâlbâie (BALBISM) sau are o vorbire nazalizată (RINOLALIE)
- foloseşte un număr redus de cuvinte (ÎNTÂRZIERE ÎN DEZVOLTAREA LIMBAJULUI)
- are dificultăţi în corelarea sunetului cu litera corespunzătoare, deci nu citeşte şi/sau scrie corect (DISLEXIE/DISGRAFIE)
- a suferit un accident care i-a afectat capacitatea de a vorbi, de a înţelege şi/sau a scrie (AFAZII)
Cine apelează la serviciile unui logoped? - copii care au deficienţă de vorbire
- adulţii care au deficienţă de vorbire
Metodele şi procedeele utilizate în activitatea terapeutică logopediei sunt specifice fiecărei categorii de tulburare. Alegerea lor depinde de fiecare subiect în parte, de vârsta şi nivelul de dezvoltare psihică a individului, de tipul de deficienţă, de etiologie, simptomologia şi gravitatea acestora. Programe : Vineri 12- 17 (Numai cu programare) |