- Ajutorul de bucatar manipuleaza materiile prime si auxiliare de la depozite la sectia de productie ( bucatarie) verifica termenul de- valabilitate ale produselor alimentare si comunica superiorului atunci când acestea sunt la limita durabilitatii minimale mentionata pe eticheta produselor.
- Ajutorul de bucatar pregateste materia prima în vederea gatirii: sorteaza, spala, curata, taie, opareste, frige, decongeleaza, în functie de instructiunile date de bucatar.
- Ajutorul de bucatar curata vasele si ustensilele utilizate în bucatarie si le depoziteaza corespunzator. De asemenea, curata echipamentele tehnologice si întretine curatenia curenta a bucatariei si a spatiilor anexe.
-Ajutorul de bucatar poate efectua operatii simple de încalzire a mâncarurilor „ gata de servit”.
-Ajutorul de bucatar participa activ la operatiile de igenizare si respecta procedurile HACCP.
- Ajutorul de bucatar ambaleaza preparatele culinare destinate livrarii la ghiseu ori la domiciliul cumparatorului.