Vitamina C este un element esential organismului uman. Prin proprietatile sale este un produs excelent pentru cresterea imunitatii, un adjuvant in tratarea racelilor si infectiilor, un puternic antioxidant si antiinfectios. Vitamina C ajuta la asimilarea fierului in organism, fiind recomandata persoaneler care depun efort fizic sau/si psihic sustinut, persoanelor stresate, fumatorilor si celor care consuma frecvent alcool. Principalele proprietati ale vitaminei C sunt urmatoarele: - contribuie la formarea anticorpilor;
- scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant;
- este implicata in producerea colagenului, previne aparitia ridurilor;
- este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica, antialergica;
- contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres;
- participa la asimilarea de catre organism a fierului;
- previne si vindeca scorbutul;
- contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
- are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului;
- intervine in buna functionare a tesuturilor si a diferitelor organe;
- diminueaza perioadele de convalescenta;
- impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului ;
- revigoreaza si mareste rezistenta vaselor sanguine;
- are actiune laxativa .
In starile febrile creste necesarul de vitamina C al organismului. De asemenea, aportul de vitamina C trebuie crescut la femeile care utilizeaza anticonceptionale si la persoanele care consuma steroizi, analgezice, aspirina sau cantitati exagerate de alcool.
Datorita proprietatilor sale antioxidante vitamina C apara organismul impotriva lezarii muschilor in urma exercitiilor, motiv pentru care vitamina C este recomandata atletilor si persoanelor care depun efort fizic sustinut.
Vitamina C ajuta sistemul imunitar, curatand corpul de elemente straine. Ea stimuleaza producerea de celule albe care ataca aceste elemente straine, ca de exemplu bacteriile si virusii.
Vitamina C este necesara si pentru dezvoltarea si repararea tesuturilor din corp. Este necesara pentru formarea colagenului, o proteina importanta pentru piele, tesuturi ranite, tendoane, ligamente si vase de sange.
Carenta de vitamina C poate duce la aparitia scorbutului, care este cauzat de un aport alimentar insuficient, de malabsorbtii digestive, de creºterea necesitatilor sau de eliminari excesive.
Carenta apare de cele mai multe ori la subiectii v�rstnici, alcoolici, suferind de malabsorbtie cronica sau supusi unei hraniri prin perfuzii nesuplimentate �n vitamina C. Ea se traduce prin oboseala si anemie, dureri osteoarticulare, edeme, gingivita si pierderea dintilor, hemoragii, imunitate scazuta.
Datorita proprietatilor sale, vitamina C este indicata intr-un mare numar de afectiuni, cum ar fi: - raceala, gripa, tulburari respiratorii;
- tuberculoza pulmonara, astm bronsic;
- dificultati in mentinerea sarcinii si asigurarea alaptarii, in cicatrizarea ranilor si tratarea contuziilor uscate;
- anemii, astenii, anorexie, oboseala;
- surmenaj fizic si intelectual, stres;
- neadaptarea organismului la frig;
- angine, sinuzite, gingivite;
- forme incipiente de scorbut;
- boli infectioase, diferite alergii, arsuri;
- hemoragii nazale si hemoragii vaginale;
- artrita, hipertensiune arteriala;
- diaree, diferite tulburari digestive;
- afectiuni vasculare;
- deficiente in buna functionare a glandelor sexuale;
- diabet, insuficienta cardiaca, reumatism cardiovascular, pneumonii si pleurezii, tuberculoza pulmonara;
- astm bronsic;
- inflamatii ale cailor biliare, hepatice si ciroze hepatice
|